Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns inga patentlösningar

Kunskaperna som utbildning och forskning genererar är oerhört viktiga för Sveriges möjlighet att konkurrera internationellt. Men om vi ska klara konkurrensen måste vi hålla hög kvalitet i det vi gör. Därför har alliansen tillfört stora ekonomiska tillskott till universitet och högskolor men också genomfört stora systemförändringar inom högre utbildning och forskning. Bland annat har lärosätena fått ett särskilt uppdrag för att mer forskning ska komma till nytta. Detta ger förutsättningar för att mer forskning och evidensbaserade kunskaper når in i klassrum och vårdcentraler men också för att företag ska utvecklas och nya idéer växa fram. På så sätt växer en positiv kunskapsspiral fram. Något som alliansregeringen vill stötta och premiera.

Samverkan mellan akademi och arbetsliv handlar emellertid inte bara om forskning utan är också viktigt då det gäller grundutbildningen. För studenterna är det självklart intressantare att arbeta med verkliga utmaningar som företag och offentlig sektor står inför, än att jobba med påhittade exempel från kurslitteraturen. Studenterna blir på så sätt också en viktig kunskapsbärare mellan akademi och arbetsliv.

För att lära mer om olika lärosätens arbete med samverkan har jag det senaste halvåret besökt nästan samtliga svenska högskolor och universitet, däribland Mittuniversitetet. Vid mötet var det tydligt att samverkan är viktigt för universitetet något som också syns i höga placeringar som organisationen Svenskt Näringslivs rankningar visar. Två exempel på detta är Kompetenskontraktet och SimChild. Kompetenskontraktet är ett långsiktigt och gemensamt åtagande mellan Miun och regionens arbetsgivare för att nyttiggöra studenternas kunskaper medan SimChild är ett forsknings- och utbildningsprojekt som ska bidra till att socionomstudenter ska bli bättre på att möta barn i svåra livssituationer. Intressant är också projektet idébanken där företag kan köpa eller avtala om rättigheterna till en forskaridé för att på så sätt kommersialisera mer forskning.

Från mina många besök kan jag konstatera att lärosätena arbetar mycket olika med samverkansperspektivet. Detta är intressant och bra. Jag tror nämligen inte att det finns en patentlösning för hur samverkan ska ske, något som vissa oppositionspartier tycks mena. För oss moderater och de andra allianspartierna är det tvärtom viktigare att samverkan sker, inte hur. Må det sedan vara via tvärvetenskapliga studentprojekt eller genom obligatorisk praktik i utbildningar.

Moderaterna är tydliga med att Sverige ska vara en kunskapsnation med höga ambitioner. I en värld som förändras i allt snabbare takt kommer akademin och arbetsmarknaden stå inför ständiga utmaningar. Samverkan mellan olika sektorer är därför nödvändigt för att öka graden av bildning, tillväxt och samhällsnytta.

Betty Malmberg (M), Riksdagsledamot i utbildningsutskottet Ansvarig för högre utbildning och forskning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel