Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns hjälpen där när vi behöver den?

Ibland händer det oförutsedda. En bil som kör av vägen, en gammal kvinna som ramlar på mataffären, en pojke som ramlar ner från förskolans lekställning. När det oförutsedda händer ringer vi en ambulans och hoppas på att snart höra sirenerna.

Men det är inte lätt i ambulansbranschen just nu. Långa arbetspass, underbemanning, anställda som beordras in på lediga dagar och vikarier som efter bara några dagars utbildning får köra ambulansen. Bristen på utbildad ambulanspersonal är omfattande och arbetsvillkoren bristfälliga. I Göteborg har personalbristen lett till att personal från Försvarsmakten, som inte är vårdutbildade, tagits in för att köra ambulanserna. Tidigare har ett års arbete på stationen krävts innan personalen själva får köra ambulanserna. I Stockholm vittnar ambulanspersonal om dygnslånga arbetspass och i Skåne kallas personal in på sina lediga dagar för att lösa personalbristen. I värsta fall står ambulanserna stilla när inga vikarier finns att tillgå.

Stora delar av ambulanssjukvården i landet sköts av privata bolag på uppdrag av landstingen. Ett av dessa är Falck Emergency, som bland annat gjort sig kända för att sätta nyanställda bakom ratten på en ambulans efter bara några dagars körutbildning. Företrädare från Vårdförbundet har uttalat sig om säkerhetsriskerna det innebär både för personalen och för patienterna, då osäkerhet i körningen kan leda till antingen trafikolyckor eller att ambulansen inte tar sig fram fort nog.

Det vore inte allt för långsökt att påstå att en stor del av problemen inom ambulanssjukvården beror på kraven på vinstmaximering. Att schemalägga dygnspass för de anställda innebär mindre lönekostnader för företagen då de inte behöver betala ut dubbla löner. Att ha kortare utbildningar är billigare än längre, att strunta i fortbildningar kostar inget, att kalla in ledig personal är billigare än att anställa ny. Vinstintresset riskerar helt enkelt att krocka med både bra arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Många ambulanssjukvårdare kräver nu förändring. Det är uppenbart att landstingen borde vara tydligare i sina kvalitetskrav vid upphandlingar och göra fler kontroller av verksamheten. Det handlar både om ambulanssjukvårdarnas arbetsvillkor, patientsäkerhet och trygghet när vi som mest behöver det.