Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det två olika Sverige?

När jag lyssnar på den valdebatt som just nu pågår känns det ibland som om det finns två olika Sverige.

Som LOs vice ordförande besöker jag varje vecka arbetsplatser över hela Sverige, de här dagarna är jag i Jämtland. Och den diskussion som förs på arbetsplatserna är en annan än den som förs av regeringen.

När Fredrik Reinfeldt säger att ungdomsarbetslösheten är en ”synvilla” ser LO-förbundens medlemmar hur över 200000 ungdomar möts av stängda dörrar på arbetsmarknaden. När Jan Björklund gör slöjor i klassrummet till en stor fråga ser våra medlemmar de verkliga problemen, som hur barnens skola utarmas av nedskärningar och lärarbrist. När Maud Olofsson beklagar sig över för att anställda har för mycket trygghet ser de hur osäkra anställningar breder ut sig och hur arbetsgivare kan kringgå anställningsskyddet. Och när Göran Hägglund talar om att värna ”verkligheten folk” ser de hur 24000 jobb har försvunnit från skola, vård och omsorg. Bara här i Jämtland går över 7000 människor i dag utan arbete.

Högeralliansens valmanifest är tydligt: Klyftorna ska fortsätta att öka, den oreglerade marknaden ska få breda ut sig och de anställdas rättigheter ska urholkas. Men den regeringsplattform som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterat visar att både Jämtland och hela Sverige kan bättre än så.

Med en socialdemokratiskt ledd regering ska alla ungdomar garanteras jobb, utbildning eller praktik. A-kassa och sjukförsäkring ska förstärkas. Arbetsmiljön ska rustas upp och anställningstryggheten öka. I stället för stora skattesänkningar för höginkomsttagare ska kommuner och landsting få de resurser som behövs för att kunna anställas fler i välfärdssektorn. Bara här i Jämtland skulle de rödgröna förslagen betyda 85 miljoner kronor mer fram till 2012, pengar som kan användas till fler lärare, barnskötare och undersköterskor.

Det rödgröna valmanifestet är också ett manifest för ökad jämställdhet. Den som vill ska få rätt att jobba heltid, fler kommuner ska kunna erbjuda barnomsorg på obekväm tid och jämställdhetsarbetet på arbetsplatserna ska förstärkas.

Från LO och LO-förbundens sida ställer vi inte upp på den samhällssyn som säger att vi måste välja antingen massarbetslöshet eller orättvisor. Det Sverige vi känner kan bättre än så. Men då krävs att politiken vänds rätt efter valet. Och det är bara möjligt om vi får en socialdemokratiskt ledd regering med Mona Sahlin som vårt lands första kvinnliga statsminister.

Ulla Lindqvist

Vice ordförande LO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel