Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det färre idésprutor på arbetsplatser i norra Sverige?

Anställda på arbetsplatser i norra Sverige kommer mer sällan med idéer på arbetsplatsen än anställda på övriga håll i Sverige.

Resultatet presenteras i en ny beställt Sifoundersökning.

Annons

Av de tillfrågade svarar 86 procent att de är positiva till innovationer.

De fick också svara på om de själva var bra på att komma på idéer kring utveckling och tjänster på sin arbetsplats, samt hur väl dessa tas tillvara.

Anställda i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland angav 44 procent att de ganska eller mycket ofta kom med idéer, jämfört med 58 procent för riket i stort.

Småland, Öland och Gotland låg i topp.

I vilken utsträckning idéerna haft sådana kvaliteter att de blivit kommersiellt intressanta är däremot oklart. Frågan om det går en lysande idé på flera mediokra är också obesvarad.

Undersökningen är beställd av Innovation för tillväxt som drivs av Ingenjörsvetenskapsakademin i samverkan med Vinnova, Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv.

Projektet ser över vad som behöver göras för att skapa ett mer gynnsamt innovationsklimat i Sverige.

Drygt 1 100 personer i förvärvslivet har varit med i undersökningen. Dessutom har ytterligare grupper deltagit: 200 ledningspersoner i små och stora företag, 100 ledningspersoner i offentlig sektor, samt 100 ”opinionsbildare” inom politik och media, fackförbund etc.

Annons