Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finlandssvenska Irina frös i Jämtland

Det har varit mycket fokus på George Clooney den senaste tiden, men vem är den kvinnliga skådespelerskan som han springer med på Singsjöns is? För Irina Björklund känns rollen som Ingrid fortfarande som en dröm.

– Det var en av de där overkliga upplevelserna, som man senare kan berätta om för barnbarnen, säger hon.

Annons

Irina Björklund är fortfarande relativt okänd för den svenska publiken, men är en stjärna i Finland där hon som skådespelerska fått många priser. I Sverige har hon bland annat haft den kvinnliga huvudrollen i ”Den tredje vågen” och en mindre i ”Möbelhandlarens dotter”. Men kanske kommer det riktigt stora genombrottet nu. Rollen som huvudkaraktären Jacks flickvän Ingrid i ”The American” har redan börjat bära frukt, säger hon, men avslöjar inte hur.

– Jag önskar att jag tagit mer tid att åka runt och njutit av naturen, det var så vackert. Hundsläde fick jag pröva på, det var en upplevelse. Men mestadels var det så kallt, att jag promenerade huttrande mellan hotellet och leksaksaffären för att bota mitt dåliga samvete för att jag måste vara så länge borta från min son, säger hon.

Hur var det att jobba med George Clooney och Anton Corbijn?

– Båda var väldigt trevliga, lätta och proffsiga att ha och göra med. Corbijn fick mig och känna mig viktig även i den lilla roll jag hade.

Irina Björklund föddes i Sverige av finska föräldrar, men växte mestadels upp i Finland och i Frankrike. Hon tog studenten i Paris och specialiserade sig på fransk litteratur och poesi, och säger att hon alltid haft lätt för att skriva på det franska språket.

I dag har 37-åriga Irina bott i USA i över tio år, men erkänner att hon börjar längta tillbaka till Europa och Frankrike. Och då är det ju bra att ha ett franskt album i bakfickan. Snart kommer hennes tredje album efter skivor som ”Oh, l'amour” och ”Vintage espresso”.

– Musiken ryms i kategorin Nouvelle Chanson, nyskriven fransk gammaldags chanson, fast jag har ett finskt sexmannaband, så det blir finsk melankoli blandat med det franska temperamentet och livsglädjen.

Är det musiken eller skådespelandet som ligger dig varmast om hjärtat?

– Jag har jobbat med nästan 50 filmproduktioner runtom i hela världen, så skådespelandet ligger mig helt klart nära hjärtat. Men låtskrivare har jag varit sen jag var sju år gammal, och jag känner att den biten stärkts med åren. Just nu ger musiken mig den största glädjen, men det byts ju samma stund som jag får ett trevligt skådisjobb att bita i.