Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finkänsligt och uttrycksfullt när Triakel tolkar Thyra

"Triakel är en trio som i sin samstämmighet får det musikaliska uttrycket att bli känslomässigt rikt och träffande." LO Rindberg har lyssnat på Triakels nya skiva som släpps i dag.

Redan på sin debutplatta 1998 spelade folkmusiktrion Triakel en visa ur Thyra Karlssons repertoar. Nu, femton år och fem CD-skivor senare, med massor av spelningar och turnéer både på hemmaplan och utomlands, där Thyra Karlssons visa "Tusen tankar" ofta funnits med, har det blivit dags för en hel CD med enbart Thyra Karlssons visor.

Thyra Karlsson (1912-2001) var en vissångerska och cittraspelare född och uppvuxen i Alanäs i norra Jämtland. Efter några år ute i världen återvände hon till Jämtland och fortsatte som den traditionsbärare hon var att framföra visor ur den låtskatt som hon huvudsakligen ärvt av sin far. En och annan visa skrev hon även själv, men mest handlade det om uppteckningar.

Thyra Karlssons visor kommer i många fall det klassiska skillingtrycket nära med gruvliga livsöden, med sviken kärlek, vemodiga avsked och hopplös längtan som grund. Men Thyra Karlssons repertoar handlade inte bara om hjärtesorger och molltoner, utan här fanns också humoristiska texter till sprittande glada melodier, en polkett, en vals, en rask gångmarsch, nästan lite irländskt uppsluppet.

Ja, det är en härlig blandning av ett folkmusikarv, som måste ha vandrat många olika vägar för att via Thyra Karlssons far ha hamnat i hennes vittomspännande repertoar. Och ingen uttolkare av det folkmusikaliska arvet kunde bättre än Triakel ha tagit hand om denna låtskatt för att lika finkänsligt som uttrycksfullt föra den vidare till en ny generation lyssnare.

Triakel är en unik folkmusikgrupp, inte bara genom sin ovanliga instrumentkombination av fiol och tramporgel, utan framför allt för att man alltid sätter Emma Härdelins bärigt uttrycksfulla röst i centrum för sitt utomordentligt lyhörda och ofta ganska svängiga ackompanjemang.

Triakel är en trio som i sin samstämmighet får det musikaliska uttrycket att bli känslomässigt rikt och träffande. Det må gälla vemod, smärta, sorg och bitterhet, men även lust och liv och längtan – Kjell-Erik Eriksson och Janne Strömstedt ackompanjerar Emma Härdelins pregnant textande röst på ett både uppslagsrikt och kongenialt sätt.

Med Thyra Karlssons visor har folkmusiktrion Triakel utökat och förnyat sin repertoar på ett sätt, som säkert kommer att tilltala många.