Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finbesök på Teddybears nya skiva

/
  • ”Vår musik är explosiv och utåtriktad. Den handlar inte om våra känslor utan om de 15 000 som står framför scenen och om deras eufori”, säger Klas Åhlund. Den 24 mars kommer Teddybears nya skiva ”Devils music”. Foto: Andreas KylbergAretha Franklin fyller 68 i år, men visar inga tecken på att vilja pensionera sig. Foto: AP Photo/Scanpix

Flaming Lips, Cee-Lo och B52’s. Det kryllar av gäster på Teddybears nya album ”Devils music”.

– Vi rör oss bland själsfränder, säger bandmedlemmen Klas Åhlund.

Annons

”Kom in”. En säkerhetsdörr, en gallergrind och Klas Åhlund är inne i Teddybears studio. Vintageinstrument slåss om utrymmet med inspelningsutrustning i de trånga lokalerna i centrala Stockholm. Men det första som möter besökaren förknippas knappast med musikproduktion. På en soffa ligger fyra stora björnhuvuden av plast. Maskerna har blivit bandets främsta attribut.

Är det torgskräck, leda vid kändisskapet?

Inte direkt.

– Att ta på sig björnhuvudet är ungefär som att bli en svinsnygg tjej. Man gör sig bra på bild och folk kollar efter en när man går ner för gatan. Andra alternativ – pierca sig, tatuera ett pussel över ansiktet, grön tuppkam – inget av det där smäller lika högt, säger Klas Åhlund.

Skrattande tillstår han att bandet lånat världens äldsta pr-knep.

– Ja, när stammens häxdoktor tar på sig masken fattar de andra att det är honom de ska lyssna på.

Och folk lyssnar. ”Rock ’n’ roll highschool” kom 2000 och sedan dess har det gått spikrakt uppåt för Teddybears. Iggy Pop sjöng in singeln ”Punkrocker” och bandet avfyrade en interkontinental karriär. Förra skivan ”Soft machine” skickade björnmaskerna till David Lettermans tv-studio och gav bandet en spelning på den kreddiga Coach- ellafestivalen i Kalifornien.

Klas Åhlund har stora förväntningar på nya albumet ”Devils music” som släpps den 24 mars.

– Det verkar vara ganska många som känner till oss och som gillar oss i USA. Sedan förra skivan har formaten i Amerika luckrats upp. Artister som gör urban musik kan tänka sig att ta med en gitarr och Lady Gaga jobbar med Beyonce. Det är nog ett rätt bra klimat för vår grej nu.

Om den analysen håller kan Teddybears räkna med succé. Precis som på bandets två senaste album är den nya skivan full av samarbeten där rock, klubbmusik och rap blandas till en dansant och allsångsframkallande mix. ”Devils music” gästas av rapparen Eve, rastamannen Desmond Foster, Cee-Lo från Gnarls Barkley och kultbandet B52’s. För att nämna några.

– Vi har aldrig förstått att man inte får blanda. Vi har alltid haft NWA och Sex Pistols bredvid varandra i skivbacken. Det har blivit en naturlig del av hur vi gör musik, säger Klas Åhlund.

Björnarna är nästan lika kända för sin verksamhet utanför Teddybears som för bandets framgångar. Klas Åhlund har producerat Robyn och Britney Spears, brodern Joakim Åhlund spelar med Caesars och producerade Håkan Hellströms senaste skiva. Ändå återvänder de alltid till Teddybears. Det är där de ”får göra saker som inte ska stå i tidningen”.

– När man var liten sprayade man sitt namn på tunnelbanevagnar. Man ville att ens egen verklighet skulle göra avtryck. Det är fortfarande den grejen, man vill göra ett avtryck i sin samtid så att man kan känna igen sig i den. Mycket som folk säger håller man inte med om och mycket av musiken som spelas låter väldigt illa. Det är mäktigt att höra sin egen låt på radio och vara med och påverka åt ett positivt håll, säger Klas Åhlund.

Mer läsning

Annons