Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen hotar nationalarenan

Blivande nationalarenan i Solna kan försenas i spåren av finanskrisen. Det råder oklarheter kring finansieringen – parterna tycks oense om uppgörelsen.

Annons

Nationalarenan ska enligt de ursprungliga planerna stå klar 2010 och rymma 57 000 åskådare. I anslutning till fotbollsstadion ska också ett köpcentrum, hotell, bostäder och kontor byggas.

Nu är projektet under press, uppger Dagens Nyheter.

Svenska fotbollsförbundet, Peab, fastighetsbolaget Fabege, statliga Jernhusen och Solna stad bildar Arenabolaget och går gemensamt in med 900 miljoner kronor.

Den resterande dryga miljarden måste lånas.

Enligt Solna Stad är det Swedbank som tvekar om utlåningen. Banken anser sig inte ha förbundit sig att finansiera projektet.

– Vi har köpt namnrättigheten till 2024 med en möjlighet att bidra med finansieringen. Men det innebär inte att finansieringen är färdigförhandlad eller bindande, säger Peter Nygårds, ansvarig för samhällskontakter på Swedbank till DN.

– Vi har ett avtal och de har förbundit sig att låna ut pengar för den del som inte kapitalet och försäljningen av byggrätter täcker. Projektet står på en stabil grund, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (m) till DN.

Solnas kommunfullmäktige fattar beslut om arenabygget i slutet av januari. Den 16 december träffas ägarna i Arenabolaget för att gå igenom situationen. När första spadtaget till arenabygget i Solna tas är ännu oklart.

Mer läsning

Annons