Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen hårt slag för spelutbudet

Annons

Spelbranschen presenterar rekordresultat – trots lågkonjunkturen. Men jag skulle ändå säga att vi spelare har drabbats ändå. Vårens spelutbud bleknar i jämförelse med fjolårets.

Vi tar tidsmaskinen och reser tillbaka ett år i tiden. Finanskrisen har ännu inte slagit till med full kraft.

Jag arbetar febrilt med att hinna testa alla spel som släpps, det liknar nästan uppladdningen inför julhandeln, trots att det är början av maj månad.

Spelbranschen presenterar nya rekordresultat för 2007. Allt pekar uppåt.

Nu reser vi tillbaka till nutid. Activision Nordic har missat att skicka ett recensionsexemplar av det nya Wolverine-spelet. En lätt panik utbryter. Var är spelen? Mars och april månad skulle ju ha varit ”peaken” på spelvåren, men det känns som om toppen aldrig kom. Och vi måste ju fylla recensionsutrymmet. I nödfall får vi testa indiespel från Playstation Network eller Xbox Live.

Spelbranschen presenterar nya rekordresultat för 2008. Allt pekar uppåt – eller?

Jo, på papperet ser det ut att bli ännu ett rekordår och det är möjligt att vi fortsätter att vara storkonsumenter av spel, även under 2009.

Men finanskrisen har definitivt drabbat spelutbudet. Spel försenas och skjuts upp, förmodligen i ett försök att öka förtjänsterna inför julhandeln i höst och vinter.

Vi har fått ett fåtal stortitlar, som ”Killzone 2”, ”Resident Evil 5” och ”Street Fighter IV”, men utbudet känns ändå märkligt klent. Man går liksom och väntar på nästa storspel, men det ser inte ut att komma förrän i höst.

Försiktighet känns som ledordet för våren 2009.

Man trampar vatten och vågar inte satsa. En flopp kan bli dödsstöten för en mindre utvecklare.

Och även giganterna drabbas. EA redovisade en miljardförlust häromdagen. Nu cirkulerar rykten om att Apple planerar ett övertagande av världens näst största spelföretag. Även om det låter som ett otroligt scenario så säger det en del om hur skakigt läget är just nu.

Så visst kan man tala om en finanskris även i spelbranschen. Den tar sig bara annorlunda uttryck än så länge. I den digitala underhållningsbranschen slår krisen mot utbudet och mångfalden.

GFörsiktighet känns som ledordet för våren 2009. Man trampar vatten och vågar inte satsa. En flopp kan bli dödsstöten för en mindre utvecklare.

Mer läsning

Annons