Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Final Fantasy XIII

/

(Square Enix/Ubisoft)

Ålder: 16+

Format: Ps3, Xb 360

Genre: Rollspel

Annons

Betyg: 3 Fyra års väntan är över. Nu gör långköraren ”Final Fantasy” nästa generations-debut på Playstation 3 och Xbox 360 med det trettonde (!) ordinarie spelet i den populära rollspelsserien.

Vi möter, i vanlig ordning, en brokig skara äventyrare som kastas in i en komplex (och till en början ganska obegriplig) historia på planeten Pulse.

Efter dramatiska händelser betraktas hjältarna som motståndare till de styrande på planeten de försöker rädda, vilket får till följd att de möter ständiga vågor av motstånd.

Square Enix introducerar ett intrikat nytt stridssystem, som utvecklar sig efter några timmars spelande.

Naturligtvis så väntar även grafiska fyrverkerier av högsta klass. Hårdvaran lyckas sudda ut gränserna mellan förrenderade mellansekvenser och ”in game”-diton.

Problemet med ”Final Fantasy XIII” är att spelet håller sig alldeles för nära formulan från tidigare spel. Det innebär långdragna filmsekvenser, som avbryts av ett oändligt antal menybaserade strider.

När Västerländska rollspel allt oftare väver samman spelande med story på ett effektivt sätt, så står de japanska och stampar i gamla traditioner.

I sin genre är ”Final Fantasy XIII” ett bländande mästerverk. Fast frågan är om inte vi västerlänningar har vant oss vid ett modernare speltekniskt berättande i spel som ”Dragon Age Origins” och ”Mass Effect”-serien? Vid en sådan jämförelse känns Square Enix rollspel aningen träigt.

Mer läsning

Annons