Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fina utsikter för framtiden

Det finns två sätt att reagera på Östersundshems nya planer för Stadsdel Norr. Vi kan glädja oss över ett rejält tillskott av bostäder i centrala Östersund. Och vi kan gräma oss över att ha mjölkats på pengar av ett stort byggbolag.

Den ena reaktionen utesluter inte den andra. Det finns faktiskt fog för båda.

Bostadsbristen har varit en bromskloss för Östersunds utveckling i många år, trots alla guldlägen som uppstod efter regementsnedläggningarna. Det har byggts en hel del, men mestadels villor. Det finns ett uppdämt behov av lägenheter i centrum, inte minst för studenter.

Peab och Maths O Sundqvist fick köpa gamla I 5-området billigt. I utbyte skulle de utveckla områdedet efter näringslivets behov och se till att det byggdes minst 200 bostäder. De höll det första löftet. Det andra uppfylldes bara till hälften. Finanskrisen, bråk mellan ägarna och Peabs anspråk på total kontroll lade en död hand över byggandet i området under många år, med undantag för villaområdet Tallbacken.

Östersunds kommunpolitiker är inte ensamma om att först rulla ut röda mattan för en exploatör - och sedan upptäcka att man sitter fast i en härva av löften och avtal. Nu köper man tillbaka marken som såldes billigt för tio år sedan. Peab har mjölkat sin guldko och dragit. Men om vi sväljer bitterheten och koncentrerar oss på framtiden ser det ljust ut. Med nya ägardirektiv tar Östersundshem initiativet över bostadsförsörjningen igen. Det är på tiden.

Det är pikant att det är Daniel Kindberg som ska leda satsningen. Fältjägarens vd har bytt sida och blivit vd för Östersundshem. Det kan visa sig vara bra för kommunen. Kindberg är känd för att få saker gjorda. Men politikerna måste bestämma inriktningen. Östersundshems vd ska inte styra stadsplaneringen. Behövs det hyresrätter så ska det byggas hyresrätter.

Även om det är bostadsbrist så är det inte riskfritt att bygga. Affären måste gå ihop. Men lägenheterna får inte bli avskräckande dyra. Folk måste ha råd med hyran.

Östersundshem ska inte bygga på Storsjö strand, åtminstone inte i första etappen, har nye vd:n sagt. Det är nog klokt. Strandområdet kan bli en exklusiv identitetsmarkör för Östersund, ungefär som Västra hamnen i Malmö med sitt Turning Torso. Värdefullt för stan, men riskfyllt för allmännyttan.

I framtiden kan Östersundshems kursändring komma att framstå som strategiskt viktig. Det som gjorde att inflyttningen tog fart. När lamporna börjar tändas i de nya bostäderna kommer nog de flesta att vara nöjda. Östersund lever och utvecklas.