Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fin gemenskap men usel uppkoppling

Nästan hela familjen van Munster är nu på plats i Borgvattnet. De stortrivs, men en sak stör i idyllen.
– Internetuppkopplingen bryts hela tiden vilket gör att vi inte kan använda bankkort eller beställa varor, säger Edward van Munster.

Det är onsdag förmiddag och lite stressigare än vanligt i Affär´n i Borgvattnet. Delar av familjen van Munster arbetar för fullt med förberedelserna inför invigningen av den intilliggande macken som byföreningen arbetat hårt för att få på plats i sommar. Kaffe ska bryggas, tårtor plockas fram och skylt hängas upp. De tar sig dock tid att berätta hur flytten från ett land med över 16 miljoner invånare, till ytan något mindre än Jämtland och Härjedalen tillsammans, till jämtländska Borgvattnet med sina 70 bofasta har gått.

– Vi trivs jättebra, folket i byn är snälla och naturen är fantastisk, säger Sandra van Munster, som har butiksvana från sitt tidigare jobb med skyltningar och presentationer för klädföretag.

– Jag har egentligen inte hunnit fundera så väldigt mycket över omställningen. Livet går vidare vare sig man bor här eller i Nederländerna. Det är annorlunda men man har sin vardag oavsett var man bor. Men vi trivs absolut, säger hon.

Edwards och 21-åriga sonen Thijs kom redan i september när köpet av butiken blev klar. Sandra och 16-årige Stein kom först i december medan dottern Anne är kvar i Nederländerna och studerar.

– Atmosfären här i byn är så fin och vår affär är som en social träffpunkt där folk träffas. De som kommer in säger att de är glada att vi har tagit över. Jag visste att vi skulle få mycket jobb och det har det blivit också, säger Edward.

Det han däremot inte var beredd på var bristen på bra infrastruktur säger han.

– Alla områden i Sverige måste vara lika viktiga. Men här fungerar inte internettuppkopplingen som den ska, vilket innebär extrajobb för oss som kostar pengar. Vi har ständiga avbrott, säger Edward som i hemlandet arbetade som IT- ansvarig på ett sjukhus.

– Min svåger som arbetar hemifrån via datorn och många andra vi känner, skulle gärna flytta hit, men det är omöjligt om inte internet fungerar.

Och Edward önskar att stödet från kommunen var betydligt bättre.

– Kommunchefen var här när vi öppnade men efter det har ingen från kommunen besökt oss. Vi känner också att det behövs mer koncentrerade turismsatsningar från kommunens sida i den här delen av Ragunda, säger Edward.

Thijs håller med om hur viktigt det är med bra internetuppkoppling även på ett litet ställe.

– Det är svårt att prata med sina kompisar via Skype härifrån. Det är väldigt dåligt, säger han och berättar att familjen har försökta anordna lektioner i hur man använder Skype men att det var omöjligt pågrund av den usla internetuppkopplingen.

Däremot säger han liksom sina föräldrar att det finns mycket annat som är positivt med flytten.

– I Nederländerna är allt så stressigt. Här är det lagom och det gillar jag. Det kan vara jobbigt att arbeta med sina föräldrar jämt, men det går bra. Jag trivs.