Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin dokumentation av Guds hus i länet

LÄST
Kyrkor, kapell och bönehus i Jämtlands län
Rolf Karbelius

Annons
Den oförliknelige och till synes oförtröttlige Rolf Karbelius har återigen genomfört en dokumentation av det större formatet. Inte mindre än 80 kyrkor, kapell och bönehus är ömsint och omsorgsfullt avritade in i minsta detalj. Dessutom har hans exakta blick också fångat omgivningen med stenrösen, fåglar, växter, träd och gravstenar.
Rolf Karbelius teckningar kompletteras fint av den förklarande texten. Han berättar lättsamt och humoristiskt men ändå med allvar om själva kyrkobyggnaden, om tiden för uppförandet och vad som sig då tilldrog i länet och Sverige.
I bokens baksidestext skriver han: "Fredrik II av Sicilien (1194-1250) uttalade sin mening om religionerna: ’Världen har blivit lurad av tre stora bedragare, Moses, Kristus och Mohammed.’ Man kan ha olika åsikter om Fredrik II:s uttalande, men inte om kyrkornas betydelse för vårt samhälle, vår kultur och vår historia". Och man kan inte annat än hålla med.
Ur boken plockade jag fyra favoriter, Betelkyrkan i Kövra, Alanäs kyrka, Gåxsjö kyrka och Åre nya kyrka Duved. Förmodligen blir de mina resmål till sommaren för en rejäl okulärbesiktning.
Ett litet minus för en tråkig layout av boken, nog borde man ha kunnat göra något mer av textsidan.
Rolf Karbelius har tidigare tecknat och givit ut böckerna om Östersundshus, Jämtlandshus, Frösöhus, Härjedalshus, Inlandsbanan och Anstalten. Vad månde finnas kvar att dokumentera?
Annons