Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filtar till de strömlösa

108 kunder i norra Strömsund saknade ström även på onsdagsmorgonen. Samtidigt har Skogsstyrelsen gjort en inventering av den skadade skogen – och manar till försiktighet.

Eon fortsätter med åtgärder för att reparera elnätet och felen beräknades i de flesta fall vara klara på eftermiddagen och onsdagskvällen.

Hushåll i Alanäs, Bodum, Fjällsjö, Hammerdal, Tåsjö, Strömsund och delar av Frostviken var utan el, enligt Eons information om pågående strömavbrott.

Eon uppger att man, i samråd med kommunen, ringer samtliga dessa kunder, trots att just telefonkontakt är ett stort problem.

Andra vägar att nå ut är via radio och övrig media.

Från kommunens sida gör man besök hos de som har icke fungerade trygghetslarm.

Och från Eon körde personal ut till de mest drabbade områdena på onsdagen, för att dela ut filtar och värmeljus samt skaffa sig en bild av hur de strömlösa har det.

– Det är ett stort antal fel, utspridda över ett stort område, där långa transportsträckor gör att reparationstiden drar ut på tiden, säger Mattias Hennius som är presschef på Eon.

Under början av veckan har Skogsstyrelsen inventerat de skador på skogen som stormen orsakade. Strömsund är som väntat en av de kommuner där skogen har drabbats värst.

– Det är framför allt nygallrade bestånd som har blivit skadade. Vill man som markägare besiktiga hur det ser ut ska man i första hand titta på sina nygallrade bestånd och där man nyligen har gjort avverkningar, säger Pär Larsson, regionchef på Skogsstyrelsen.

Men det är inte bara att ge sig ut i skogen och ta hand om eventuella skador. Det gäller att vara försiktig.

– Det är superviktigt att man inte ger sig på att själv upparbeta skogen om man inte jobbar med motorsåg i vardagen. Det är förenat med väldigt stora faror att springa omkring och försöka åtgärda det själv, säger Pär Larsson.

Han rekommenderar inte heller att man ger sig ut på egen hand i skogen om man så bara gör det för att promenera.