Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmsommar med jorden under attack

Jättearga apor, spindelliknande aliens, rymdrobotar och en gigantisk skräcködla. I sommar attackeras mänskligheten igen och igen och igen.

Typiskt sommarfilmsscenario: Allt är frid och fröjd. Eller? Vår hjälte, kanske med lite trassligt privatliv, inser gradvis att något är fel. Helt åt helskotta fel. Utomjordingar/gigantiska monster/internet attackerar. Plötsligt står mänsklighetens öde på spel och endast vår hjälte kan göra något åt saken.

Sommarsäsongen är tiden då cashen ska rulla in i Hollywood-studiornas kassor. Då krävs storfilmer enkla och grandiosa nog för att locka en global publik. Och storleken spelar roll. Som manusgurun Damon Lindelof ("Lost", "Star Trek") påpekade i en intervju förra året blir storfilmerna nu för tiden nästan per automatik större, dyrare och mer apokalyptiska än någonsin förr. Given succé? Nja, kanske inte. Förra sommaren hände något. Kanske var det för många storfilmer för en säsong, kanske var de helt enkelt för dåliga. Hur som helst radade Hollywood-flopparna upp sig. Exempelvis Will Smiths "After earth" och Johnny Depps "Lone ranger" var två svidande dyra nederlag.

Floppar blir det även i sommar. Just stackars Johnny Depps film, internethotsdramat "Transcendence", verkar vara den första stora missräkningen för säsongen, i alla fall i USA. I Kina går den tydligen hyfsat, vilket belyser hur global marknaden är. Storfilmstoppen lär i övrigt domineras av nya svindyra X-men-filmen, klassiska monstret Godzilla, som hade premiär i veckan, och Transformers, som dyker upp för fjärde gången. Det blir också spännande att se om Tom Cruises stjärnkraft räcker för att locka svenskar, amerikaner och kineser till "Edge of tomorrow", en utomjordingsattack i "Måndag hela veckan"-stil.

Inför sommaren verkar Hollywood dock ha glömt de undersökningar som visar att storfilmer ("Gravity", "Frozen") med vettiga kvinnoroller är minst lika lönsamma som de med fokus på män. I den testosterontunga repertoaren piggar Angelina Jolie upp som den onda Törnrosa-fen i "Maleficent". Jennifer Lawrence lyser som Mystique i "X-men: Days of future past" och Melissa McCarthy frontar nya komedin "Tammy".

I sommar får vi också en klassisk Hollywood-krock. Den 9 maj kom "The legend of Hercules" i regi av finländske veteranen Renny Harlin. Den 25 juli är det så dags för "Hercules: The Thracian Wars" med svenska Rebecca Ferguson. Vilken film som vinner svärd-och-sandal-duellen återstår att se när alla siffror, floppar och hits räknats i höst. Om jorden fortfarande står kvar.

Miranda Sigander/TT

miranda.sigander@tt.se