Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmrecension: Transformers – Age of extinction

Biostaden

Premiär: 13 juli 2014

Regi: Michael Bay

I rollerna: Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Stanley Tucci med flera

Speltid: 2 timmar 45 minuter

Censur: 7 år

Betyg: 1

I den här fjärde "Transformers"-filmen kliver Mark Wahlberg in som huvudrollsinnehavare och borta är Shia LeBeoufs rollfigur, utan minsta förklaring varför. Regissören är dock densamma. Och med Michael Bay vet man för det mesta vad man får - explosioner och ljudeffekter i överflöd. Det, i samband med att den här filmen helt saknar båda hjärna och hjärta, gör att det inte blir annat än meningslöst.

Änklingen Cade Yeager (Wahlberg) spelar en fattig uppfinnare som bor på en gård i Texas med sin dotter Tessa (Nicola Peltz). När han köper en gammal skrothög till lastbil visar det vara en Transformer. Och inte vilken som helst. Det är självaste superroboten Optimus Prime. När FBI får reda på detta stormar de gården och Cade, Tessa och hennes pojkvän tvingas fly för livet. Regeringen har nämligen bestämt sig för att Transformers ska utplånas från jorden, kosta vad det kosta vill.

Det hela mynnar förstås ut i en strid mellan de goda och de onda, både för människor och för robotar.

Med en speltid på nära tre timmar hade jag trots allt hoppats på annat än enbart högljudda explosioner, tillgjorda repliker och "episka" stridsscener som aldrig tar slut. Wahlbergs genomgående roll som den klyschiga överbeskyddande Texas-pappan blir också genast tröttsam. Och när Michael Bay dessutom väljer att mata in slow motion-scener i en redan så olidligt långsam film vill jag bara gå därifrån.

Det stora problemet med "Transformers: Age of extinction" är att man inte känner något för karaktärerna. Därför bryr man sig inte heller om hur det går för dem. I stället förs tankarna till annat. De otroligt pinsamma produktplaceringarna för energidryck, modehus och mycket mer, till exempel. Eller hur det är möjligt att Tessas rosa läppstift sitter perfekt under hela filmen trots att hon ständigt springer, svettas, gråter eller hånglar med sin kille.

Att action, gigantiska robotar, snygga tjejer och explosioner - i 3D dessutom - lockar biobesökare är ingen hemlighet. Att den här filmen redan dragit in rekordmycket pengar förvånar mig därför inte. Därtill lär fansen som en gång gillade ettan fortsätta se dessa filmer så länge de görs. För fler filmer kommer. I en intervju med Entertainment Weekly har Michael Bay sagt att den här filmen är den första i en ny trilogi. Gud hjälpe oss.

Natalie Demirian/TT

natalie.demirian@tt.se