Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmrecension: The purge: Anarchy

Premiär: 30 juli 2014 Biostaden
I rollerna: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford med flera
Regi: James DeMonaco
Speltid: 1 timme 44 minuter
Censur: 15 år

"The purge: Anarchy" kommer ett år efter den första filmen om den årliga "reningen" - och den går ut på samma sak. I framtidens USA är alla brott lagliga under tolv timmar varje år, även mord. Poängen med reningen är att brottsligheten minskar markant under resten av året när människor tillåts släppa lös "odjuret" inom sig under en natt.

Fullkomligt orealistiskt förstås, om man ska vara lite cynisk.

Medan den första filmen utspelade sig hemma hos en rik familj vågar den här fristående uppföljaren ta ut svängarna desto mer. Vi får följa en grupp på fem personer som hittar varandra utomhus i Los Angeles på skräckens kväll, reningskvällen.

Värre kan situationen knappast bli. Det är bara en av dem (Frank Grillo) som har gett sig ut frivilligt för att hämnas på någon som förstört hans liv.

Filmen väcker helt klart en intressant tanke, men också en hel del frågor. I stort sett ingen verkar bry sig om att begå andra brott än just mord. Och om du ändå ska ge dig ut på gatorna under natten för att mörda, varför inte passa på att råna en bank eller en Rolex-butik eller liknande?

Här passar folk i stället på att mörda och hänga upp aktiemäklare som de någon gång blivit lurade av.

Vad säger för övrigt resten av världen om USA:s sätt att hantera brottsligheten genom att tillåta mord en gång per år? Filmen utspelar sig trots allt bara nio år in i framtiden, 2023.

För de rika är reningskvällen näst intill helig. De passar på att köpa hem utsatta människor och mördar dem i en ceremoni - som om precis alla rika är totalt hjärtlösa. Samtidigt börjar arbetarklassen och de fattiga tröttna och bestämmer sig för att göra motstånd genom att mörda de rika för att "förändring sker bara när blod spills".

Dessutom - tänk er dagen efter reningen när grannarna tar ett snack i porten:

"Ja, hej, ehm... jag våldtog och mördade din dotter för att jag behövde släppa lös odjuret inom mig."

"Äh, det är lugnt, jag gör samma sak med din fru nästa år som hämnd."

Trots många luckor i handlingen och skådespeleri som ibland gränsar till parodi håller ändå "The purge: Anarchy" en viss spänning uppe hela tiden och en och annan hög smäll kommer att få dig att hoppa till rejält i biostolen.

Natalie Demirian/TT

natalie.demirian@tt.se