Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmrecension: The duchess

Genre: Kostymdrama
Premiär: 19 december 2008
Med: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Hayley Atwell, Charlotte Rampling med flera
Regi: Dibb Saul
Längd: 1 tim 50 min
Censur: 7 år.

Annons

Betyg: 3 Det är i slutet av 1700-talet. Den unga adelsdamen Georgina blir av sin mor bortgift med den betydligt äldre hertigen av Devonshire. Denne är en ointresserad, inåtvänd person, till skillnad från Georgina som är karismatisk och snabbt blir en centralgestalt i överklassens England. Hon lär under en semesterresa känna den unga lady Bess Foster. De två kvinnorna blir bästa väninnor - men snart blir Bess också älskarinna till hertigen. De tre bor nu under samma tak, vilket självfallet inte minst Georgina har invändningar mot. Hon blir älskarinna till en ung lovande politiker, Earl Grey, vilket får den otrogne hertigen att protestera.

Keira Knightley, Ralph Fiennes och Hayley Atwell spelar huvudrollerna i detta ofta utmärkta drama, regisserat av Saul Dibb.

Det som saknas är den där extra passionen, den där extra glöden, som kunde givit dramat en extra skjuts. I skildringen av det erotiska, någonting som givetvis är grunden i det som händer, har Dibb varit mer återhållsam än han borde ha varit.

Mer läsning

Annons