Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmrecension: Teenage mutant ninja turtles

Betyg: 2
Premiär: 8 augusti 2014, Biostaden Östersund
I rollerna: Megan Fox, Will Arnett, Whoppi Goldberg med flera
Regi: Jonathan Liebesman
Speltid: 1 timme 41 minuter
Censur: 11 år

I det arkeologiska utgrävningsprojekt som pågår i Hollywood skakas filmhistoriska fynd från åttio- och nittiotalet fram för fullt. Själv hoppas jag på en remake av tv-favoriten "Alf" men nu är det de pizzaälskande turtlarna som polerats upp och placerats in i nutiden.

De fyra unga sköldpaddorna, döpta efter italienska renässansmålare, lever i New Yorks kloaker. Under ledning av råttan Splinter tränar de ninjakonst och försöker samsas. Jag skulle vilja beskriva dem som rätt charmiga. Men det är mest en gissning eftersom filmen tyvärr inte handlar särskilt mycket om dem.

Med tomma "World invasion: Battle Los Angeles" (2011) och den hyfsade "Wrath of the titans" (2012) på cv:t har regissören Jonathan Liebesman blivit en kraft att räkna med för bombastiska storfilmsspektakel med inslag som gränsar till kalkon.

Inspirationen verkar komma från Michael Bay, som är denna films producent, och han har också fått ta över Bays leading lady från "Transformers", Megan Fox. Och det är här problemen börjar för "Teenage mutant ninja turtles".

Dels är Megan Fox inte särskilt bra. Hennes huvudsakliga skådespelarteknik går ut på att 1) aldrig stänga munnen och 2) djupandas. Dels är hennes rollfigur, reportern April O'Neil som kämpar för att få göra de hårda nyheterna på sin tv-kanal, rätt trist.

Alltså; här finns ninjasköldpaddor som förbereder sig för ett liv som superhjältar. Men huvudpersonen är en flåsande journalist med stora arbetsplatsrelaterade problem. Man kan lugnt säga att Liebesman satsat på fel häst.

I ivern att skapa den numera obligatoriska "hur allt en gång startade"-myten pressas dessutom alltför mycket annat in enligt standardformulär.

När det är dags för kvartetten att äntligen utbrista "cowabunga" och slåss mot ärkeskurken Shredder tänder det till i en för övrigt segdragen film som borde ha siktats och borstats hårdare innan den släpades ut i dagsljuset.

Miranda Sigander/TT

miranda.sigander@tt.se