Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmrecension: Let's be cops

Premiär: 5 september 2014 Biostaden
I rollerna: Jake Johnson, Damon Wayans Jr, Andy Garcia med flera
Regi: Luke Greenfield
Speltid: 1 timme 44 minuter
Censur: 11 år

Det finns bra filmer. Det finns dåliga filmer. Och så finns de dåliga fast bra filmerna. De där som man med fördel tittar på halvsovande i soffan och som lyckas zooma in ens inre 12-åring (den där som skrattar åt folk som druttar på ändan) och på något skumt vis charmar sig in på ett godkänt betyg fast de rent objektivt är rätt kassa.

"Let's be cops" är en sådan film.

Det börjar med att två polare deppar över ölen och kör lite nostalgi-karaoke till tonerna av Backstreet Boys gamla hit "I want it that way" från 1998. Det är en träffande bild av två lantisar som sökt lyckan i Los Angeles men inte haft någon särskild framgång sedan tja, typ 1998.

De här två killarna är också idioter. När de klär ut sig till poliser inför en maskerad blir de tagna för äkta företrädare för lagens långa arm. De gillar känslan av att plötsligt mötas med respekt och fortsätter charaderna rakt in i ett alldeles äkta ryskt maffia-näste.

Sedan följer en genretypisk 1980-talsnostalgisk genomgång av alla buddy-cop-filmers mest kända klichéer; Den korrumperade snuten, de homoerotiska undertonerna och de stereotypa busarna.

Här och där dyker också, om än sekundsnabb, samhällskritik upp. I en scen påpekar Damon Wayans Jr att han inte kan ta det lugnt när en riktig polis närmar sig eftersom han är svart, vilket ekar hela vägen till Ferguson.

Huvudrollerna spelas av Jake Johnson och Damon Wayans Jr, bland annat kända från tv-serien "New girl". De har en bra kemi och speciellt Johnson har en entusiasmerande b-films-Jonah Hill-utstrålning på gång. Det hela är ganska dumt. Och ärligt talat, den hade mig redan vid Backstreet Boys-karaoken.

Miranda Sigander/TT

miranda.sigander@tt.se