Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmrecension: High school musical"

Annons


Genre: Musikal

Premiär: 22 oktober 2008

I rollerna: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tinsdale med flera

Regi: Kenny Ortega

Speltid: 1 tim 51 min

Censur: Barntillåten

Betyg: + +

Voj, voj Troy, det är tufft att bli stor. I del tre av Disneys osannolikt framgångsrika "High school musical" står Troy Bolton (Zac Efron) och klasskompisarna på East High inför examen och det är minsann inte lätt för dem att veta vad de ska göra med sina liv. Speciellt inte för Troy som har fått erbjudanden om stipendier från två olika fina universitet och är tillsammans med skolans snyggaste tjej, som själv är på väg till en tredje prestigeskola på ett tredje stipendium. Ska han bli basketproffs eller stå på scen? Hu, vilka kval. Tur att Troy kan sjunga, det är ju så skönt att ta ton när man är ledsen eller arg eller bara lite kyskt småkåt och ska bjuda tjejen på examensbal.

De två första "High school musical"-filmerna spelades in för Disney Chanel och har setts av fler än 500 miljoner tv-tittare över hela världen, men det är svårt att förstå hur mer än någon tiondels promille av dem kan identifiera sig med Troy och flickvännen Gabriella Montez (Vanessa Hudgens). Paret flyter som tvål över glidmedel genom en hopplöst stereotyp värld som är lika tillrättalagd som filmen är välkoreograferad. Till och med scenen där Troy och hans kompis mobbar de yngre eleverna framställs som mysigt helamerikansk.

Det råder emellertid ingen ingen tvekan om att regissören Kenny Ortega kan göra musikaler. Tempot är högt och trots att filmen är nästan två timmar lång går tiden fort. Det råder heller ingen tvekan om att "High school musical 3" kommer att bli precis lika populär som sina föregångare. Det här är den perfekta flyktsodan - doktorns rekommendation när arbetslösheten stiger och börskraschen har ätit upp collegefonderna.

Dock finns risk för biverkningar - att återvända till verkligheten kan bli smärtsamt.

Mer läsning

Annons