Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmpremiär i Göteborg för Clara

På söndag har Östersundsfilmaren Clara Bodéns film "Lgh+bil+allt jag har och äger", om urban norm och platsen som accessoar, premiär på Göteborgs internationella filmfestival. I veckan blev det klart att den också nominerats till Tempo Doc Awards och visas på Tempo dokumentärfestival i Stockholm i mars.

Vad har hänt med filmen sedan du visade den på Exercishallen Norr i Östersund för ett år sedan?

– Då visade jag en utställningsversion som var 17 minuter, nu är den 50 minuter. Men filmen är fortsatt en del av ett större projekt som också det blir klart nu. Vi ska lämna in boken som hör till på tryck nu i Göteborg. Senare i vår blir det boksläpp och visning av filmen i Östersund.

I filmen återger du en mening ur DN 2013: "som alla vet börjar normförändringar i urbana miljöer och sprider sig ut över landet". Hur tänkte du när du läste den meningen?

– I och med att jag tänkt så mycket på staden som norm och den snabba urbaniseringen reagerade jag nog snabbare än genomsnittet: Vad betyder meningen? De som inte sitter där normförändringar sker, ska de bara vänta på förändring? Vilken är synen på dem?

– Urbaniseringen i Sverige går snabbast i världen, varför pratar vi så lite om vad det gör, hur det normerar?

Vad innebär det för dig att filmen visas på GIFF och Tempo?

– Tempo är den största dokumentärfestival vi har i Sverige och den är uttagen i deras huvudtävlan. Jag blev stolt över att se vilka jag var nominerad i hop med, de är väldigt duktiga så det är ett erkännande. Jag är alltid nervös innan den visas för andra och man känner stämningen i salongen, men det här är i alla fall ett gott tecken. Det är också en chans att visa den för en publik som jag är nyfiken på hur den ska förstå filmen.