Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmkurs ska lyfta fram tjejer

Filmpool fortsätter att satsa på tjejer. Nästa vecka startar kursen ”I think of”, och nu letar man efter tjejer som vill göra film om det de tänker på just nu.

Annons

Projekttiteln ”I think of” skvallrar lite om vad projektet handlar om: Korta, experimentella dokumentärer med åsikter, känslor och upplevelser sedda ur unga tjejers perspektiv. Vad rör sig egentligen i huvudet när man är mellan 14 och 20 år? Det vill handledaren Clara Bodén, verksam filmare i Göteborg och uppvuxen på Frösön, veta. Det blir tredje sommaren i rad som hon håller i kursen som har olika inriktning varje år. Den här gången är titeln öppen, det är i princip upp till tjejerna själva att fylla den med vad de vill.

– De två föregående åren har varit jättespännande och jag hoppas att det kommer tjejer som överraskar mig. Jag är genuint nyfiken på att ta del av det de tänker på, och hoppas kunna hjälpa dem att sjösätta sina idéer, säger hon.

Under veckan får deltagarna prova på att filma och redigera. All utrustning finns att låna hos Filmpool. Clara Bodén tror att det ofta är just tekniken som ställer till det för filmintresserade tjejer.

– Man är intresserad, men vet inte riktigt hur man ska gå tillväga teknikmässigt. Jag tror att det är viktigt att lyfta fram tjejer på det här sättet, eftersom killar generellt är bättre på att göra saker ihop helt oorganiserat, säger hon.

Under den intensiva veckan kommer det att finnas massor med tid till att prata film, foto och rörliga bilder. Dessutom ska gruppen titta på en mängd olika dokumentärfilmer för att bli inspirerade.

– Jag vill ge dem möjligheten att upptäcka nya dokumentärfilmer och filmare. Det kan vara svårt att veta var man ska leta om man vill åt dem som finns utanför topplistorna, säger Clara Bodén, som själv just nu arbetar med dokumentären ”Bävan”, om en sjukhusprästs erfarenheter.