Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmkonst tar plats på Galleri Mono

16 konstnärer, 16 filmer.

I dag öppnar utställningen Filmkonst på Galleri Mono på Frösön.

Annons

I dag är det vernissage för Filmkonst där 16 konstnärer, illustratörer och animatörer fått välja varsin film att tolka efter eget huvud. Idén är Fredrik Alverlands. Han är journalist på Östersunds-Posten, mycket filmintresserad och kom i fjol kom ut med boken "Viddernas landskap på vita duken".

Galleristen Lennart Jonasson nappade genast på idén. I galleriet samsas Anna Erlandssons mindre otäcka släktingar till Hitchcocks klassiska "Fåglarna".

– De är jättesöta, säger Fredrik Alverland.

Illustratören Helene Gedda har tolkat Xavier Dolans "Laurence Anyways" i en stor blyertsteckning. Maya Westlund har tolkat Michel Gondrys "Dagarnas skum" i en kombination av akvarell och skulptur och Gustav "Kape" Lindqvist har tolkat filmen Barfly i en akrylmålning. Christoffer Svensson har valt en av Philip Seymour Hoffmans sista filmer, "The Master" men utelämnat den bortgångne skådespelaren ur motivet.

– Jag blev överraskad av att någon valt den filmen, säger Fredrik Alverland.

I utställningen medverkar också Ulla Grankvist, Lennart Samor, MalinMatilda Allberg, Linda Svedberg, Ida Norlén, Renée Engström, Daniel Hansson och Malin Almén.