Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmkonst tar plats på Galleri Mono

16 konstnärer, 16 filmer.

I dag öppnar utställningen Filmkonst på Galleri Mono på Frösön.

I dag är det vernissage för Filmkonst där 16 konstnärer, illustratörer och animatörer fått välja varsin film att tolka efter eget huvud. Idén är Fredrik Alverlands. Han är journalist på Östersunds-Posten, mycket filmintresserad och kom i fjol kom ut med boken "Viddernas landskap på vita duken".

Galleristen Lennart Jonasson nappade genast på idén. I galleriet samsas Anna Erlandssons mindre otäcka släktingar till Hitchcocks klassiska "Fåglarna".

– De är jättesöta, säger Fredrik Alverland.

Illustratören Helene Gedda har tolkat Xavier Dolans "Laurence Anyways" i en stor blyertsteckning. Maya Westlund har tolkat Michel Gondrys "Dagarnas skum" i en kombination av akvarell och skulptur och Gustav "Kape" Lindqvist har tolkat filmen Barfly i en akrylmålning. Christoffer Svensson har valt en av Philip Seymour Hoffmans sista filmer, "The Master" men utelämnat den bortgångne skådespelaren ur motivet.

– Jag blev överraskad av att någon valt den filmen, säger Fredrik Alverland.

I utställningen medverkar också Ulla Grankvist, Lennart Samor, MalinMatilda Allberg, Linda Svedberg, Ida Norlén, Renée Engström, Daniel Hansson och Malin Almén.