Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmfestival med adrenalinet i centrum

Den fjärde maj landar en ny förekomst i Östersund. Sportintresserade spänningssökare kan då bege sig till Storsjöteatern och på distans uppleva äventyrsklassade nöjen såsom klättring och surfning. Filmfestivalen Elixir är vad det handlar om.

Fyra städer i Sverige får under våren besök av Elixir – filmfestivalen med fokus på äventyrsporter. Som festivalarrangör står Emil Sergel, uppväxt i Hackås och numera bosatt i Göteborg.

Han arbetar vanligtvis som frilansjournalist, fotograf och filmare och är själv intresserad av actionsport, både som filmare och i viss mån som utövare. Idén till en filmfestival uppkom eftersom han saknat en direkt plattform för dessa filmer i Sverige.

– Det produceras många actionsportfilmer i världen men det finns ingen riktig arena för dem i Sverige, möjligtvis på någon sportkanal ibland. Syftet med festivalen är att väcka intresset för äventyrsdokumentärer. Jag vill skapa en ny plattform för svenska filmare.

Festivalens filmutbud utgörs av äventyrsdokumentärer som porträtterar utövare av extremsporter och deras expeditioner. Utbudet är varierat och innehåller sju filmer inom olika sporter.

Bland annat visas världspremiären av ”Deep Blue”, om en fransk fridykare 113 meter ner i havet och den svenska filmen ”Crackoholic”, om vågad klättring på hög nivå. Gränslös forskajakpaddling, mountainbike i Alperna och vacker surfkonst är andra passioner som skildras på filmduken under festivalen.

Filmer från Sverige och världen för en kväll med adrenalin, inspiration och fascinerande personligheter är signumet för Elixir, enligt Emil Sergel.

Filmerna har handplockats efter diskussioner med folk i branschen och hans egen magkänsla. Viljan är att visa sådant som ingen sett tidigare med bred utgångspunkt. Sådant som publiken kan tänkas gå igång på och fascineras över.

– Kommer man dit som cyklist ska man kunna gå hem och vara sugen på att testa även klättring till exempel. Fast inte så att man ger sig ut och friklättrar på en gång förstås, säger han.

Filmfestivalen är ingen engångsföreteelse utan kommer i fortsättningen vara två gånger per år. Göteborg, Växjö, Östersund och Stockholm är de städer som den här våren gästas av Elixirs sommarupplaga.

I november kommer festivalens del två, med fokus på vintersporter istället. Storsjöteatern blir även då en plattform för filmvisning.

– Det känns naturligt att lägga en kväll i Östersund eftersom jag kommer härifrån. Jämtar brukar ju också vara bra på att aktivera sig, vilket är vad Elixir står för.