Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmarkivet firar 75 med öppet hus

Annons


Svenska Filminstitutets arkiv är ett av de äldsta i världen. Nu fyller arkivet 75 år. Det firar man med att under en vecka visa upp delar av den filmhistoriska skattkistan för allmänheten.

Filmarkivet grundades 1933 och har som uppgift att samla in och vårda all professionellt producerad film som gått på biograf i Sverige. Idag omspänner det drygt 25 000 filmer, lika många filmaffischer och två miljoner stillbilder.

-Det finns faktiskt film från 1896 i arkivet, och inte bara svenska filmer utan också utländska, säger Jannike Åhlund, projektledare för firandet.
Ser fram emot "The hero"

Under parollen "Länge leve filmen!" hålls öppet hus med gratis filmvisningar, gäster, utställningar och seminarier. Start blir det på söndag, den 26 oktober.

-För egen del ser jag fram emot att se Satyajit Rays "The Hero" från 1966. En annan är "Svenska bilder" med Hasse och Tage som inte finns på dvd, säger hon.

-Sedan har vi en stumfilmsmatinée med Charlie Chaplins "The kid" ackompanjerad med nyskriven pianomusik av Matti Bye. En annan riktig höjdare är historiens första propagandafilm "The Battle of the Somme" om skyttegravskriget.

Den 30 oktober - på dagen 75 år efter grundandet - visas också en riktig raritet. Den nyligen återfunna och restaurerade "I lifvets vår" från 1921 av Paul Garbagni med bland andra storregissörerna Victor Sjöström och Mauritz Stiller. Visningen inleds av kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.
Filmpersonligheter tipsar

Bland andra programpunkter finns "Min favoritfilm" där kända regissörer och skådespelare väljer en film som präglat deras filmsyn, däribland Thommy Berggren som valt "Kvarteret korpen", Lena Endre ("En kvinna under påverkan") och Roy Andersson ("Cykeltjuven").

-De kommer att introducera filmerna och berätta varför de valt dem.

Gäst är den afrikanska regissören Souleymane Cissé som kommer att introducera sin "Det magiska ljuset" som prisbelönades i Cannes 1987.

Mer läsning

Annons