Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmade på arbetsplatsmöte – får hård kritik av ledningen

När fas 3-mötet för arbetssökande på Jamtli inleddes, tog en av deltagarna upp sin kamera och filmade hela mötet. Delar av filmen hamnade sedan på nätet.

För att visa hur ett fas 3-möte fungerar tog Anders Widén upp sin kamera under ett arbetsplatsmöte på Jamtli. Anders filmade under de 90 minuter som mötet pågick och efteråt lade han ut delar av filmen på Internet. Efter filmen lagts ut har Anders fått kritik från olika håll.

Chefen för Jamtli, Henrik Zipsane, säger att det är djupt olyckligt att någon filmar på ett internt arbetsmöte och att filmen hamnade på Internet.

– Det är moraliskt fel och hädanefter kommer vi att säga till inför varje möte att filmning är förbjudet.

Så här efteråt är det svårt för Henrik Zipsane att göra någonting eftersom de som syns på filmen har blivit tillfrågade efteråt och gett sitt samtycke.

Mats Strömblad är arbetsförmedlare och den som ledde mötet på Jamtli. Han är också kritisk till filmen som Anders Widén spelade in.

– Jag har aldrig varit med om att någon filmat ett sådant här möte tidigare och jag tycker att man bör bli tillfrågad innan mötet. Vi som höll i träffen har reagerat negativt på det här. Nu visste vi inte av vilken anledning den här personen filmade.

Leif, som var en av de arbetslösa som var med på mötet tyckte inte att det gjorde så mycket att hans ansikte visades på filmen.

– Jag blev ju tillfrågad efteråt. Jag hade ingenting emot att filmen kom ut på nätet heller.

Anders Widén säger att det var fredagen den 25 mars som han var med på mötet han filmade.

– Inom parentes så fyllde jag 50 år den här dagen och anledningen till filmen var att jag ville visa hur ett sådant här möte går till. På Jamtli är vi ett 20-tal som har kommit till fas 3 och det innebär alltså att en del av oss får mellan tre- och fem tusen i månaden. Arbetsgivaren i sin tur får också fem tusen i månaden för att de tar emot oss. Jag vill betona att vi trivs bra här på Jamtli och här får vi riktiga arbetsuppgifter, vilket egentligen är emot reglerna, säger Anders.

Anders Widén jobbade tidigare som journalist och författare. Han har fått fem böcker utgivna och den mest kände handlar om Djingis Khan. Anders bor i Österåsen med sin fru och tre barn och senaste tiden har det blivit svårare med både författar- och journalistjobbet. Nu har han varit arbetslös i 1,5 år. I två månader har Anders varit i fas 3.

– Jag mår dåligt av att se hur arbetslösa utnyttjas eller hur dåligt systemet fungerar på andra ställen. De som läser min blogg på nätet säger att de som tillhör fas 3 är andra klassens människor och är de nya fattighjonen. Det stämmer nog, säger han.

Anders tycker att fas 3 är till för att dumpa lönerna för alla.

– Ingen har någonsin fått ett jobb på de arbetsplatser de blivit tilldelade. Arbetsuppgifterna på många ställen är lika med noll. Som att be någon att rycka löven från ett träd och sedan be samma person att limma fast dem igen. Pengarna man får kan naturligtvis ingen leva av. Det är bara att gå till det sociala och hoppas på en bra behandling där.

Anders säger att anledningen till att han filmade är endast för att belysa hur ett fas 3-möte går till och väcka opinion.