Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film kan få stor roll i länet

/
  • Regissören Harald Hamrell var en av föreläsarna under gårdagen. Han delade med sig av sin kunskap om filmproduktion efter många år i branschen. Redan som tioåring startade han sin karriär som ”Pojken med guldbyxorna”. Foto: Henrik Flygare
  • Jörgen Wikström visade locations-bilder från fjällvärlden och berättade om egna filmidéer. Han intresserade sig för film just för att ”Dramat finns mitt ibland oss”.Foto: Henrik Flygare

Kommunpolitiker och andra intresserade samlades i går på Stortorget för ett seminarium om filmproduktion och dess möjligheter. Filminspelningar i länet lyftes som en viktig fråga för den framtida tillväxten i länet.

Annons

Vilka möjligheter finns det för länet i och med att filmer produceras i vårt område? Det var den huvudsakliga frågeställningen för dagen. Med det som utgångspunkt fick inbjudna kommunpolitiker och andra intresserade lyssna till varför det borde satsas kommunala pengar på filmproduktion i länet.

Catarina Lundström, forskare vid MIUN, pratade om vilka ekonomiska, sociala och kulturella fördelar filminspelningar kan ge för en bygd eller region. Som exempel användes filmen ”Varg”, inspelad i Valsjöbyn 2006-2007. Där berättade hon att ”multiplikationseffekten” i stora drag gett fem gånger så mycket tillbaka av lokalt satsade pengar. Lotta Storm, byalagsledamot i Valsjöbyn, berättade att även det sociala klimatet bland ortsbefolkningen förbättrats efter att ”Varg” svept förbi och låtit dem samarbeta kring ett stort projekt. Dessutom gav den jobb för företag och tjänstemän i bygden. Trots det hade filmen kunnat ge många fler fördelar om företag och befolkning i närområdet varit mer förberedda innan, enligt Catarina Lundström.

– Det saknades några viktiga faktorer, men ”Varg” gav många lärdomar inför framtida projekt.

Efter analyser om effekter tog Per-Erik Svensson, vd för Filmpool nord över. Han talade om filmen som en viktig näring värd att satsa på. Filmpool Nord ägs och finansieras till stor del av Norrbottens läns landsting och kommuner. De har en fast budget, en så kallad filmfond, som Filmpool nord själva förvaltar till projekt de tror på.

– Det fungerar bra eftersom vi har en bra dialog med kommunpolitikerna och kan visa upp resultat efter genomförda projekt, berättade Svensson.

Så här långt har de tack vare filmfonden gjort många lyckade filmsatsningar. Framgångsfaktorer är att de under lång tid hunnit bygga upp den kunskap och känsla som behövs för att satsa på bra projekt. Kontakter i branschen har de skaffat under tiden och har numera en väldigt bra bas i arbetet att marknadsföra Norrbotten som filmregion. Främsta anledningen till att satsa på film är att det skapar arbetstillfällen och tillväxt, enligt Svensson. Regionen får ett bättre rykte och det bidrar även till att ungdomar vill återvända till sin hemkommun.

Jörgen Wikström var en av dem som talade sig varm för just Jämtland som filmregion och visade bland annat locations-bilder från Sylarna. Han menade på att vi är omgivna av fantastiska miljöer som utan tvekan skulle lämpa sig perfekt för filminspelningar.

En av flera positiva åhörare var Eva Larsson, informationschef på Östersunds kommun. Filmproduktion är betydande för länets utveckling anser hon.

– En filmfond i kommunen låter som ett bra förslag. Som det är nu måste vi på kommunen sätta oss in i varje enskild förfrågning och besluta om finansiering. Det är bättre om det finns en strategi så att de med kunskap kan bestämma vad som behöver göras.

Mer läsning

Annons