Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filippinernas folkmaktshjälte död

/

Corzon Aquino, Filippinernas president åren 1986–92 har avlidit, meddelar hennes släkt enligt medier i Manila. Hon blev 76 år.

Annons

För knappt en månad sedan förklarade släkten att folkmaktsledaren låg på sitt yttersta. Kretsen runt den svårt cancersjuka Aquino hade då beslutat att det inte var lönt med fortsatt intensivvård.

”Cory” Aquino, starkt troende katolik, blev symbol för demokratin i Filippinerna efter att ha stigit fram i spetsen för de folkliga protesterna mot diktaturen sedan hennes man oppositionspolitikern Benigno ”Ninoy” Aquino – senator och en för diktatorn Ferdinand Marcos farlig rival om makten – mördats av regimen 1983.

Hon hade då inga politiska ambitioner och tvekade länge att lämna sitt anonyma liv som hemmafru. Men anhängare övertalade henne att försöka ena en splittrad opposition.

– Jag söker inte hämnd, endast rättvisa. Och inte bara för Ninoy utan för hela det lidande filippinska folket, proklamerade Aquino då.

2006 utsåg tidskriften Time expresident Aquino till en av Asiens hjältar, berömde hennes tysta mod och kallade henne ”en symbol för folkmakt och inspiration för andra som runtom i världen bekämpar tyranni”.

(TT-AFP)

Mer läsning

Annons