Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filial till Nationalmuseum etableras i Östersund

Om allt går vägen kan Östersund ha ett nytt konstmuseum – en filial till Nationalmuseum – 2014. Jamtlis chef Henrik Zipsane och ordföranden Lena Bäckelin (S) är optimistiska:

– Tankarna har funnits länge. Men nu sätter vi igång och jobbar med det här på allvar.

Annons

Frågan om konsthall/konstmuseum i Östersund har stötts och blötts i åratal och förslagen har varit många men inget har blivit verklighet.

Men nu har saken kommit i ett annat läge, sedan idén om en filial till Nationalmuseum slagit rot i både Östersund och Stockholm.

– Inspirationen kommer egentligen från Malmö, säger Henrik Zipsane. Där har Malmö kommun och staten tillsammans finansierat en filial till Moderna museet. Lars Nittve, chef på Moderna och tidigare chef på Rooseum i Malmö, kläckte idén och grejade en lösning.

När det gäller den blivande filialen till Nationalmuseum i Östersund är det knappast en persons förtjänst att idén kommit så här långt. Det bygger snarare på ett långvarigt och nära samarbete mellan Jamtli och Nationalmuseum.

– Vi har lånat mycket från dem till våra egna utställningar och även flitigt tagit emot de vandringsutställningar de producerat och skickat ut i landet, säger Henrik Zipsane.

I brist på pengar producerar dock inte Nationalmuseum längre några vandringutställningar, och därför har man börjat fundera på andra former för att föra ut den klassiska konsten i landet.

Inför den stora renoveringen av Nationalmuseums lokaler i Stockholm började man också titta på vilka museer ute i landet som skulle kunna ta hand om delar av konsten under ombyggnadstiden, och Jamtli var ett av dem man fastnade för.

Och nu ser det alltså ut som om Jamtli inte bara blir en tillfällig filial under några år. Den satsning som går under arbetsnamnet Nationalmuseum Norr blir en permanent utställningshall med konstmagasin och pedagogisk verkstad.

– Nationalmuseum har den konstvetenskapliga spetskompetensen, vi på Jamtli är bra på det pedagogiska. Tillsammans kan vi skapa spännande möten mellan klassisk konst och modern museipedagogik, säger Henrik Zipsane.

Hur stor den nya konsthallen ska bli, var den ska ligga och hur den ska finansieras är inte klart.

– Men i nuläget ser jag framför mig en nybyggnad om 240 kvadratmeter i två plan belägen mellan Jamtlis nuvarande konsthall och bilgrindarna. Uppemot Hofvallens B-plan, alltså, säger Henrik Zipsane.

I går välsignade Jamtlis styrelse idén och uppdrog åt en arbetsgrupp av tjänstemän att skyndsamt ta fram konkreta förslag:

– Det är bråttom om vi vill hinna söka pengar Mål 2-pengar från EU innan den nuvarande programperioden går ut, säger Lena Bäckelin. Ansökan måste vara klar nästa sommar.

Oavsett vilket block som tar över rodret i landet efter valet är Lena Bäckelin optimistisk till att Nationalmuseum Norr ska få regeringens stöd.

– Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har sagt att hon ser goda förutsättningar för en sådan etablering. Och tar vi rödgröna över så ligger det här helt i linje med det kulturlyft som vi föreslagit.

Henrik Zipsane räknar med att en rimlig ambitionsnivå är att Nationalmuseum Norr ska locka 30000 till 50000 nya besökare till Jamtli varje år.

Och nya arbetstillfällen?

– Det blir det också, säger både Zipsane och Bäckelin. Utan att vilja ange någon siffra.

Åsa Eriksson Ahnfelt