Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fighter" öppnar dörrar för Arthy

Annons


Hon har bara tre danska filmer på sitt samvete men är redan en internationellt framgångsrik regissör. Med sin kung fu-film "Fighter" har 39-åriga Natasha Arthy fångat både publik och kritiker världen över. Men för att få möjlighet att göra den fick hon slåss för sin sak.

-Alla var skeptiska. Ingen trodde vi skulle kunna göra det, eftersom ingen hade gjort det tidigare, säger hon.

Det hon menar är att ingen tidigare gjort en kung fu-film i Danmark. Men hennes film är inte en Bruce Lee-liknande historia med strider rakt igenom - istället är det en "Skruva den som Beckham"-liknande historia om en ung turkisk invandrartjej som i hemlighet börjar träna kung fu och om de familjekontroverser detta leder till.

-Jag ser den själv som en blandning av energin i "Crouching tiger, hidden dragon" och "Spring, Lola", blandad med känslan i "Billy Elliott", säger Natasha Arthy.

-När det gäller Bruce Lee, så gillar jag honom, men jag är inte ett besatt fan. Men jag tycker om hans filosofi, att man ska lära känna sig själv.
Kinesisk stunthjälp

Det där med likheter med Ang Lees "Crouching tiger" är påtagliga på mer än ett sätt. Mycket av stuntarbetet i "Fighter", speciellt det som innebar att skådespelarna slängde sig mellan hustopparna i rep som sedan digitalt suddades ut, sköttes nämligen av kinesen Xian Gao som gjorde just det jobbet på Ang Lees film.

-Det var billigare att ta över ett kinesiskt team än att försöka hitta danskar som skulle kunna göra det lika bra, säger Natasha Arthy.

-Han var fantastisk. Han kom till Danmark tre månader innan inspelningen och var verkligen entusiastisk. Han talade ingen engelska, men det gick bra ändå.
Orolig för skador

Hon säger att stridsscenerna var tuffa att göra, och att hon ständigt oroade sig för att någon av skådespelarna skulle skada sig.

-Det är så oerhört lätt att bryta ett ben eller en arm. Det oroade jag mig mycket för.

De flesta av skådespelarna är amatörer som inte stått framför en filmkamera förut. Natasha Arthy gillar det.

-Jag tror det gör att publiken mer kan relatera till karaktärerna.

Hon har tidigare gjort bland annat "Se upp till vänster, där kommer en svensk" med Björn Kjellman i en av huvudrollerna. Nu har hon blivit erbjuden att göra en uppföljare till "Fighter", men känner inte för det.

-Jag vet bara att jag vill göra ännu en film om unga människor. Det är lätt att regissera barn. Man bara följer med det de gör, säger hon.

Mer läsning

Annons