Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fight Night Champion

/
  • Under Fight Night Champions skitiga b-filmsfernissa finns alltså ett riktigt, riktigt, bra boxningsspel.
  • I Legacy mode – karriärläget – kan du välja en verklig boxare.

(EA Sports)

Ålder: 16+

Format: PS3, Xbox 360

Genre: Sport
Betyg: 4

Annons

Du kastas rakt i in i hetluften, introt slutar med att ”du” ligger nedslagen i en ring på ett fängelse medan domaren räknar. Du måste resa dig upp – vilket du klarar utan större besvär.

Nu har du en rond på dig att knocka din väldige motståndare, en riktigt otrevlig hårding med tatueringar över hela kroppen.

Här står vi alltså vid en brytpunkt i sportspelshistorien, med ena benet i ett traditionellt sportspel, det andra i något annat, vi kan kalla det ett storydrivet fightingspel.

Boxning som Hollywoodfilm alltså.

Känslan av att du befinner dig i en film finns där, men tyvärr är det en b-film av sämre sort du hamnat i.

Storyn är en transportsträcka mellan boxningsmatcher och den är kantad av klichéer och stereotyper, från din kloka åldrade tränare/manager till de grymma motståndarna och deras sliskiga managers.

”Du” – Andre Bisohps heter din karaktär – är så präktig att du inte skulle tänka tanken att gå mot röd gubbe ens.

Storyläget ett lovvärt och spännande försök att vitalisera sportspelsgrenen men det krävs mer än boxningsfilmens värsta klichéer för att det ska bli en spännande upplevelse.

Det är i de andra spellägena som ”Fight night champion” visar musklerna.

I Legacy mode – karriärläget – kan du välja en verklig boxare.

Legender som Muhammed Ali och Mike Tyson finns med bland de 50 licenserade boxare du kan välja mellan, men du kan också skapa en egen (utifrån ett fotografi av dig själv om du vill) och inleda en egen karriär.

Onlineläget är också lovande, med flera möjligheter att boxas mot andra över nätet.

Du ställs inför kluriga val när du ska ge din boxare egenskaper, det är ganska raffinerat. Det är träningsläget också, där du väljer vad du ska träna på. Vilket passar min boxare bäst, hm?

I övrigt, i själva spelläget, är ”Fight night champion” en förbättrad version av det senaste spelet (”Fight night 4”) som kom för två och ett halvt år sedan.

Kontrollerna är finjusterade, förenklade. Du sköter fortfarande det mesta av slagen med höger styrspak, men du kan också använda knapparna för att pricka in slag, medan du rör dig med vänster styrspak. Enkla grunder från början, precis som det ska vara.

Under spelets skitiga b-filmsfernissa finns alltså ett riktigt, riktigt, bra boxningsspel.

Synd på klichéerna i storyläget bara.

Mer läsning

Annons