Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fifflade med moms i Sveg – i dag är han skyldig miljoner

För snart 15 år sedan avslöjade LT att skattemyndigheten misstänkte en företagare för omfattande skattebrott i Sveg.
Företagaren som misstänktes var Lars Olof Känngård som i dag tillhör toppligan över personer med landets största skatteskulder.

Annons

Lars Olof Känngård har i dag en skuld på drygt 15,5 miljoner kronor, men trots skulderna lever han lyxliv i Dubai. Det berättade Aftonbladet i måndags.

I början av 90-talet flyttade Lars Olof Känngård till Sveg för att starta företaget TeleSveg. Han hann dock inte långt i etableringen förrän LT började granska hans affärer.

Det LT: s reporter fann i början av mars 1994 ledde till att Skattemyndigheten i Sveg lämnade in en anmälan angående skattebrott till Regionåklagarmyndigheten i Härnösand.

I anmälan framgick det att Lars Olof Känngård misstänktes för att ha fifflat med momsen.

Han ska ha beställt varor från Telia och fått tillbaka momsen på fakturorna, trots att han enligt skattemyndigheten aldrig fullföljde köpen.

Momsen återbetalades fast att den aldrig hade betalats in.

Det ledde också vidare till att statliga Nutek sade nej till ett etableringsstöd till hans etablering i Sveg på 25 miljoner kronor.

TeleSveg gick därefter i konkurs och Lars Olof Känngård flyttade då till Sollefteå, där han startade företaget Telit. Han flyttade sedan vidare till Dubai.

I dag, snart 15 år senare, tillhör han landets värsta skattesmitare. Han har en skuld på drygt 15,5 miljoner kronor.

Lars Olof Känngårds stora skuld uppstod när han 2001 köpte 40 000 telefon från Ericsson i Sverige för att sedan sälja dem vidare. Enligt Lars Olof Känngård skötte han affären från Dubai och därför behövde han inte betala skatt i Sverige.

Skatteverket menar däremot att han inte bor i Dubai och att han därför är skatteskyldig i Sverige.

Enligt Aftonbladet lever Lars Olof Känngård ett liv i lyx i Dubai, som ligger i Förenade Arabemiraten. Det är ett land som kronofogdsmyndigheten inte har något indrivningsavtal med och därför har de inte någon möjlighet att driva in skulderna.

– Jag är inte skyldig staten något. Det är emot mina levnadsprinciper att göra saker som är fel, säger han till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet är det företag som Lars Olof Känngård har i Dubai värderat till 800 miljoner dollar. Om han inte betalar tillbaka skulden fortsätter den bara att växa.

Aftonbladet skriver också att det i dag finns 383 000 personer i Sverige som har skulder till staten och deras sammanlagda skuld är på 53 miljarder kronor. En summa som motsvarar statens löfte till bilindustrin.

Några planer på att återvända till Sverige har inte Lars Olov Känngård.

– Jag lever hellre med talibaner i Afghanistan än återvänder till Sverige, säger han till Aftonbladet.

LT har inte lyckats nå Lars Olov Känngård för en kommentar.

Annons