Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick skarp granat i nätet

De fick en ovanlig fångst i måndags. I stället för fisk fick Berit och Sven Nilsson från Lötbäcken en granat i nätet. Nu vill de att Försvarsmakten kontrollerar vad som finns på botten av Locknesjön.

Tre gånger tidigare har Berit och Sven fått militär ammunition i näten när de fiskat på Locknesjön. Det har handlat om stora pjäser, kanske ammunition till ett raketgevär. I måndags hände det igen.

– Vi tänkte lägga ut ett nät bara för att isen har gått och det brukar vara mycket fisk då. Men det satt fast och jag fick ta i ordentligt, berättar Berit Nilsson.

Det visade sig att det inte var någon fisk utan ytterligare en granat.

– Man tycker ju att det är otäckt när det händer men vi tog ändå upp den i båten för att kunna lämna in den. Vi vill att de ska åtgärda det här och ta reda på vad det är för skit som finns i sjön, säger Berit Nilsson.

När de tagit iland granaten så larmades polisen. Senare under dagen kom personal från Försvarsmakten för att besikta fyndet. Eftersom den bedömdes vara skarp så spärrades området kring granaten av. Berit Nilsson berättar att militären även tidigare har hämtat två av de granater de fått upp, men hon har aldrig fått något svar på frågan varför det finns granater på botten av Locknesjön.

– Det måste ju ha blivit dumpat någon gång, gissar Berit Nilsson.

Sven Mattsson är chef på Fältjägargruppen i Östersund som senare tog hand om fyndet. Han berättar att personal från Norrbottens regemente nu har hand om frågan och ska undersöka granaten och sannolikt spränga den.

– Först vill man ju veta om den är skarp eller inte. Sedan blir det ju en fråga hur den har kommit dit. Den lär ju vara rätt gammal men jag tycker det är skumt att den hamnat just där.