Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick se både varg och utter

Tre pimpelfiskare från Sveg blev två naturupplevelser rikare på lördagen då de fiskade vid nedre Röragssjödammen, 12 km sydöst om Lofsdalen.

Först kom på morgonkvisten, mellan kl 8 och 9, en varg, som inte visade sig vara det minsta rädd för fiskarna och senare under dagen fick de en ny kompis, en fiskande utter.

Annons

En av pimpelfiskarna, Tomas Olofsson, hade som tur var kameran med sig, en kamera som kan ta både filmbilder och stillbilder.

– Vargen, som var fullstor kom plötsligt till oss. Den hade vittring på oss, men visade överhuvud taget ingen rädsla och den kom så nära som cirka 80 meter, berättar svegsfiskarna.

– Det verkade långt ifrån vara något normalt beteende från vargens sida och man fick nästan intrycket att den var utplanterad.

Vargen kom så nära som tio meter från fiskarnas skidor och en fiskekont.

– Vi hade vargen hos oss i cirka fem minuter innan den vände om och drog iväg mot Lofsdalshållet, fortsätter svegsfiskarna.

Senare på dagen kom två skidåkare med en stor jämthund förbi och med tanke på vargens storlek är det ingen tvekan om att den var fullstor, mycket högre än jämthunden.

Även en av länsstyrelsens naturbevakare uppenbarade sig och när han såg filmen konstaterade han omedelbart att det handlade om varg.

Senare på lördagen sågs vargen av många personer i Lofsdalen och nämnas kan också att det finns ren i området.

Fiskarna blev sedan varse en utter som fiskade på öppet vatten cirka hundra meter ifrån dem.

Måste vara ganska ovanligt att man samma dag får se en varg och en utter. Och naturligtvis en oförglömlig dag för svegstrion.

Till saken hör också att fiskelyckan inte var särskilt givande för dem denna dag.