Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick rätt mot försäkringskassan

Mannen fick rätt mot försäkringskassan, inte bara en gång utan två gånger.

Försäkringskassan ska betala 4 375 kronor till en man i Strömsund. Bakgrunden är att mannen och försäkringskassan haft en tvist om mannens ålderpension.

Mannen blev ålderspensionär för några år sedan och när hans sambo en tid senare skulle få ålderspension framkom det att paret var sambor och att mannen aldrig hade meddelat det när hans ålderspension skulle räknas ut. Mannen hade därför fått en ålderspension baserad på att han var ensamstående. Försäkringskassan beslutade att mannen skulle återbetala 39 104 kronor. Men mannen bestred återbetalningskravet och hävdade att han aldrig fått något brev där han skulle uppge om han var sambo eller inte. Mannen överklagade beslutet till länsrätten som gav honom rätt, då försäkringskassan inte kunde styrka att mannen fått den aktuella blanketten.

Då vände sig mannen till Justitiekanslern - JK och begärde att försäkringskassan skulle ersätta honom med 4 375 kronor, det kostnader han haft för sitt juridiska ombud i tvisten. JK konstaterar att försäkringskassan gjort fel och kravet på återbetalning inte skulle ha vidhållits när försäkringskassan inte kunde styrka att mannen fått den aktuella blanketten. Därför beslutar JK att försäkringskassan ska ersätta mannen för de kostnader han haft för sitt juridiska ombud.