Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick kämpa för vård – trots brusten blindtarm

Hälsocentralen i Sveg missade att Marjan Jafari Dinani hade en sprucken blindtarm. I Östersund sparkades hon ut från sjukhuset mitt i natten.

Trots stark smärta och läkarintyg samt röntgenbilder från Iran som visade en kraftig inflammation.

– Det kändes ungefär som att vara på väg att drunkna i ett stormande hav. Jag ville ha hjälp, någon som sträckte ut en hand, med de bara tittade och tyckte att jag skulle klara mig själv, säger Marjan Jafari Dinani.

Hon ger ett lågmält intryck när hon berättar sin historia som började några månader före jul och höll på att sluta en januarinatt då hon sparkades ut från Östersunds sjukhus.

Av en läkare som ilsket försäkrade henne om att "du mår bra, det är inget fel på dig."

Men vi börjar i Sveg där Marjan i slutet av oktober sökte hjälp på Svegs hälsocentral för tilltagande smärtor i magen. Hon fick diagnosen njursten. Marjan fick rådet att tar värktabletter och återvända om smärtan höll i sig.

Det gjorde den. Och det gjorde hon. Flera gånger.

Till slut blev hon lovad remiss till röntgen i Östersund. Men några dagar senare ringde hälsocentralen upp henne med beskedet att "läkaren tycker att du mår bra, du har inget fel".

– Jag sa okej eftersom jag litade på sköterskan och läkaren.

Strax efter det, i början av december, fick Marjan Jafari Dinani beskedet att hennes mamma i Iran hade cancer. Den sjunde december satte hon sig på flyget dit.

– Läkarna sa att de inte kunde hjälpa henne och att det var viktigt att hon inte blir orolig. Min plan var att åka dit och ta hand om henne, berättar Marjan.

Men värken fortsatte under hennes vistelse i Iran. Efter två dagar fick henne bror skjutsa henne till ett sjukhus mitt i natten. Där konstaterade en läkare att hon hade en kraftig inflammation på grund av en sprucken blindtarm som måste opereras akut. Marjan avböjde.

– Jag sa att jag jättegärna ville opereras i Iran, men jag kunde inte på grund av min mamma. Jag ville inte att hennes sjukdom skulle bli värre.

Trots starka påtryckningar från syskon och läkare så bet Marjan Jafari Dinani ihop. Hon fick antibiotika mot infektionen och sprutor mot värken.

Den första januari reste Marjan hem till Sverige och dagen efter gick hon till hälsocentralen i Sveg med intyg och röntgenbilder från Sina Surgery Center i staden Isfahan i Iran.

– Jag var jättearg och ville veta varför de inte litat på mig, säger Marjan.

Några timmar senare satt hon i en taxi på väg till akuten på Östersunds sjukhus. Med hopp om att få hjälp med den spruckna blindtarmen. Där fortsatte mardrömmen.

– Det gör fortfarande ont i mig när jag tänker på det. De litade inte på mig när jag sa att jag hade ont, säger hon.

Läkaren som skickade hem Marjan hänvisade till ett blodprov som visade att det inte fanns någon infektion i kroppen. Inflammationen som syntes på röntgenbilderna från Iran hade försvunnit, enligt läkaren. Men smärtan fanns kvar. Så efter en natt på patienthotellet gick hon tillbaka till akuten i stället för att sätta sig på bussen till Sveg.

Efter ännu ett blodprov kom en ny läkare och undrade varför Marjan kommit tillbaka, eftersom hon "inte hade några problem". Men Marjan Jafari Dinani stod på sig och var en riktigt jobbig patient.

Till sist gick läkaren med på en ny röntgen för att bevisa för Marjan att hon mådde bra.

Samma kväll låg Marjan Jafari Dinani på operationsbordet på Östersunds sjukhus.

En förkrossad läkare hade återvänt och bett om ursäkt.

– Läkaren sa att det var bra att jag stod på mig och inte åkt hem för då hade något allvarligt kunnat hända med mig, berättar Marjan.

Röntgenbilderna från sjukhuset visade på en stor inflammation på grund av sprucken blindtarm, precis som bilderna från sjukhuset i Iran.

Sjukhuset har bett Marjan om ursäkt. Det har även den läkare som först undersökte henne i Sveg gjort.

– Jag har förlåtit läkaren i Sveg som bett om ursäkt. Men jag har fortfarande inte fått någon bra förklaring från sjukhuset i Östersund. De säger att läkaren som undersökte mig på natten var stressad men det är ingen bra ursäkt, säger hon.

Blindtarmen sitter kvar och Marjan har fortfarande ont men försöker gå till sitt jobb som svetsare några timmar per dag. Hon har fått det förklarat att den inte går att ta bort på grund av inflammationen. Nu väntar hon på en ny undersökning om sex veckor. Något hon inte ser fram mot.

– Jag litar inte längre på sjukvården. Det jag vill säga till alla människor är att man måste lita på sig själv och sin kropp och sedan på läkaren. Jag litade på dem först och de hade fel.