Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick inget stöd – för att han var av fel kön

Docentens enda fel var att han är man. Nu anmäls Mittuniversitetet till DO.

På Mittuniversitetet finns det möjlighet att söka så kallat meriteringsstöd som är ett ekonomiskt stöd till forskare av underrepresenterat kön.

Enligt en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, har stödet alltid tilldelats kvinnor och när den manlige docenten ansökte om medel 2012 prövades inte ens hans sak med motiveringen att stödet inte tilldelas en manlig sökande.

Inför 2014 års meriteringsstöd gick en utlysning ut till docenter på Mittuniversitetet – men enbart till kvinnor. Varför bara kvinnliga docenter fick kännedom om stödet är oklart, men enligt utlysningen som gick ut via e-post är syftet med meriteringsstödet "att möjliggöra meritering till professor för underrepresenterat kön".

Mittuniversitetet beslutade i oktober 2013 att tilldela stödet till två kvinnor.

Nu har den manlige docenten, som kommer från länet, vänt sig till DO.

Ur anmälan från advokatfirman: "NN har missgynnats då han inte har haft möjlighet att vare sig söka eller tilldelas meriteringsstöd. Hans möjlighet att ägna sig åt meriterande arbete och följaktligen att befordras till professor har därmed försämrats och fördröjts med uppskattningsvis tre år. Missgynnandet har berott på hans könstillhörighet".

Mannen begär 100 000 kronor i diskrimineringsersättning.

DO har ännu inte tagit ställning till om ärendet ska utredas, men fallet kan lyftas upp till förhandling i domstol senast den 23 april.