Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick cykeln tillbaka efter inlägg på Facebook

Han skapade ett nätverk på Facebook och fick tillbaka sonens stulna cykel.

Annons

I slutet av oktober var Jocke Ekroth och sonen Dante på simtävling på Storsjöbadet i två dagar. När de tävlat klart den sista dagen och skulle cykla hem så var sonens cykel borta.

– Det är en ganska attraktiv cykel som sticker ut ur mängden. Någon hade burit iväg den men om de knipsade låset vet jag inte, säger Jocke Ekroth.

Jocke efterlyste cykeln på Facebook och inlägget spred sig snabbt. Två dagar senare fick de napp.

– En lärare ringde från Tavelbäckskolan och berättade att han sett cykeln som låg slängd vid skolan. Jag och min son begav oss då dit och på vägen ringde jag polisen och ville dra tillbaka anmälan, säger Jocke Ekroth.

Både polisen och försäkringsbolaget hade sett inlägget på Facebook så de visste vilken cykel det handlade om.

– Jag tror även att tjuven såg inlägget och fick kalla fötter. Det finns många goda krafter där ute som hjälper till, säger Jocke Ekroth.

Facebook kan man använda på olika sätt men alla är inte bra, menar Per Thelin, förundersökningsledare vid polisen.

– Skriver man och frågar om det är det någon som sett min cykel är det naturligtvis jättebra, säger han.

Om din cykel blir stulen och du själv hittar den eller får tips om vart den finns inom ett dygn så kan du ta tillbaka den och meddela polisen att den är återfunnen.

Går det dock upp mot en vecka så beslagtar polisen den.

– Det kan vara så att tjuven har sålt den vidare och någon köpt den i god tro. Då tar vi den i beslag och bevakar om det kommer in en ny anmälan från den god trogne köparen. Sen måste man utreda vem som äger cykeln, säger Per Thelin.

Ska man köpa en cykel är det viktigt att kolla upp hur det ligger till.

– Är det en cykel som är värd 15 000 kronor och du får köpa den relativt ny för 1 000 kronor så måste du inse att det är något fuffens, säger Per Thelin.