Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick cancerbesked via telefonsamtal

”Att berätta för andra om en persons hälsotillstånd innan man berättar för patienten själv samt lämna över ansvaret för ett sådant besked på patientens barn är skandalöst”.

Så står det i anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, efter det att en 90-årig vital man fick cancerbesked via ett telefonsamtal.

Därefter lämnades mannen ensam med sin oro i en månad.

Nu har den ansvarige läkaren vid en hälsocentral i länet fått en erinran av HSAN.

”Handläggningen innebär att läkaren inte har fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen”, skriver HSAN i sitt beslut. ”Av utredningen framgår inte annat än att detta skett av oaktsamhet. Felen är varken ringa eller ursäktliga och bör medföra disciplinpåföljd i form av en erinran”.

Allt började, enligt anmälan, förra våren när den 90-årige mannen sökte läkaren för sin onda rygg.

Några dagar senare ringde läkaren hem till mannen och ville ha telefonnumren till alla hans barn. Mannen blev förstås orolig och undrade om det var något allvarligt, vilket läkaren svarade svävande på.

Läkaren ringde sonen och berättade att hans pappa hade skelettcancer och ville att sonen skulle berätta det, då hon ”inte var så bra på att lämna sådana här besked”.

Sonen tog på sig uppdraget och berättade för sin pappa, vilket visade sig vara fullständigt galet.

Pappan bor ensam och blev naturligtvis väldigt ledsen. Han visste ingenting om vad som skulle hända härnäst.

I anmälan skriver de att det ”inte är rimligt att lämna en människa med ett sådant besked helt ensam i en månad”.

Läkaren har en något annorlunda version av händelsen.

Då den 90-årige mannen kom till läkaren uttryckte han oro över smärtan och ville veta orsaken till den.

– Jag föreslog skelettscintigrafi på grund av hans mångåriga prostatacancer, skriver läkaren som också säger att mannen helt och hållet förnekade att han hade cancer.

– Han blev mycket orolig och upprepade flera gånger att han ville fortsätta leva längre.

Undersökningen gjordes och läkaren lovade kontakta honom per telefon när svaret kom.

Läkaren bestämde sig för att ringa mannens anhöriga då hon förstått att mannen var orolig. Hon ville inte lämna beskedet via telefon.

Hon säger att sonen bekräftade att pappan var orlig och att han skulle sluta leva livet efter ett sådant besked.

De kom överens om att inte informera pappan i detta läge.

– Påståendet att jag har sagt att jag inte är bra på att lämna sådana besked stämmer inte, hävdar läkaren. Det är helt främmande, oetiskt och helt otänkbart att jag skulle ha sagt detta.– Jag är mycket ledsen över anmälan. Om jag hade varit en icke engagerad doktor och gett mannen beskedet hade jag kanske inte blivit anmäld.