Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick betala falsk parkeringsbot: Jag har aldrig varit i Köping

Ingegärd Olsson blev både förvånad och förtvivlad när hon fick hem en parkeringsbot från företaget Svensk bevakningstjänst, där det står att hon har felparkerat sin bil i Köping, när hon i själva verket var hemma i Sveg.

Ingegärd Olssons hade bekanta på besök i Sveg och satt hemma och fikade på förmiddagen den 27 mars. Bilen var hemma, parkerad där den brukar stå.

Men på kontrollavgiften som hon fått av Svensk bevakningstjänst står det att bilen stått parkerad i Köping under tidig morgon.

– Det står att jag parkerade min bil där den 27 mars mellan 03.25- 03.36 på morgonen. Registreringsnumret stämmer, men jag har aldrig varit i Köping, och tänker inte åka dit heller, säger hon.

Ingegärd Olsson var efter två påminnelser från inkassoföretaget Hojab, till slut tvungen att betala boten på 300 kronor, då hon inte ville ha kronofogden efter sig.

– Det är ingen stor summa, men det är otäckt om någon kör runt med mitt registreringsnummer nere i Köping, det kan ju hända fler saker. Jag har ringt företaget 6-7 gånger och frågat vilken färg det var på bilen de satt boten på, men det kan de inte säga, berättar hon.

Ingegärd Olsson har också gått med ärendet polisen, där fick hon ingen hjälp alls.

– De brydde sig inte om det alls och sa att det inte var deras sak, säger hon.

Det finns ingen som kan svara på Ingegärd Olssons frågor.

När LT ringer gruppansvarige på Hojab, Jimmy Pettersson, säger han att de på Hojab bara sköter inkasso och hänvisar till parkeringsbolaget som är Svensk bevakningstjänst. På Svensk bevakningstjänst finns det tydligen ingen som är ansvarig för parkeringsböterna.

– Vi är bara ett bevakningsföretag. Det är Hojab som har alla uppgifter om parkeringsböterna, säger en kvinna i kundtjänsten.

Vid eftersökningar på nätet hittar man flera kunder som varit med om samma problem med flera inkassoföretag för parkeringsböter, därav Hojab.

Svea inkasso, moderbolaget till Hojab beskriver sitt dotterbolag såhär på hemsidan ”Parkeringsekonomi satt i system” – Hojab är specialiserade på uppföljning och indrivning av kontrollavgifter.

Som marknadsledande när det gäller administration av kontrollavgifter har vi en väl fungerande hantering av registrering, uppföljning och statiskt samt betalningsrutiner och inkasso. ”

Svea inkasso AB omsatte 255 miljoner år 2008 och gjorde en vinst på nästan 32 miljoner kronor samma år.