Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fibromyalgi är en slaskdiagnos”

/
  • ”30 procent av distriktsläkarna tror inte att diagnosen fibromyalgi finns, det är var tredje läkare”, säger Mirjam Tapper som egentligen ville bli läkare men det blev författarskap i stället. Foto: Henrik Flygare
  • Pia Söderberg, ordförande i länets fibromyalgiförening
,
 tillsammans med ledamoten Ann–Christine Malmsten som båda har fibromyalgi.

– Fibromyalgi är fortfarande en slaskdiagnos som läkarna tar till när det inte vet. Var tredje distriktsläkare tror inte ens att diagnosen finns.

Annons

Det konstaterar författaren Mirjam Tapper som besökte Östersund i onsdags för att berätta om sin bok ”Fibromyalgi, kronisk värk och trötthet” som ger många nyttiga tips och där det senaste inom forskningen presenteras.

Boken har fått god respons och hon säger också att flera läkare har läst hennes böcker.

Klart är att skaran av kvinnor med diagnosen växer, för det är 90 procent kvinnor som drabbas.

I Jämtlands län startade en förening för två år sedan där Pia Söderberg är ordförande.

Det är också föreningen som bjudit in Mirjam Tapper till Östersund.

– Jag köpte boken och läste den, säger Ruth Olofsson som är ledamot i föreningen, och där fanns många bra saker att ta till sig.

För sju år sedan fick Mirjam Tapper diagnosen efter att ha varit utbränd efter två andra sjukdomar med operation.

– En operation i sig kan utlösa fibromyalgi, säger hon, och jag började själv prata om det med läkare. Men jag har inte sökt så mycket läkarhjälp utan i stället försökt med självhjälp.

– Jag tycker inte att jag har fått den hjälp som jag har behövt av sjukvården därför har jag läst på för att ta reda på hur jag själv ska kunna lindra sjukdomen.

Hon berättar bland annat att hon skrev boken om sömnlöshet efter egna erfarenheter.

Hon har varit i Tyskland där det finns alternativa metoder att välja mellan, där man som patient är fri att prova sig fram, något som hon anser borde finnas även i Sverige eftersom många långtidssjuka inte har råd att prova på alternativ medicin.

Hennes tes är att man genom att äta mineraler och vitaminer och lära sig självkännedom genom bland annat meditation kan komma i balans och därmed lindra sjukdomen.

Mer läsning

Annons