Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiasko som växt för varje år

En av borgerlighetens första åtgärder efter valsegern 2006 var att montera ner a-kassan.

Tanken var lika enkel som galen: sänkt ersättning och försämrade villkor kommer att sätta fler i arbete, för till syvende och sist är det plånboken som bestämmer människors livsval.

Det visade sig dock vara en avgrundsdjup skillnad mellan Anders Borgs nyliberala teorier och verkligheten. Den förväntade simsalabimeffekten uteblev, jobben strömmade inte till. Sysselsättningen fortsatte förvisso att öka inledningsvis även under det borgerliga styret, men det berodde på att hela världen befann sig i högkonjunktur, vilket Sverige som liten exportnation naturligtvis kunde dra fördel av. Redan under Göran Perssons sista år vid makten ökade sysselsättningen.

Men åter till grundfrågan, den försämrade trygghetens påstått positiva effekter på jobben. I dagens läge, med en arbetslöshet kring nio procent, framstår försämringarna i a-kassan som rena idiotin. Av den enkla anledningen att det inte finns tillräckligt många lediga jobb! Då spelar det ingen roll hur hårt borgarna viner med piskan, det spelar ingen roll att hushållsekonomin pressas till absoluta smärtgränsen.

Jobben blir inte fler för att Anders Borg gör livet surt för landets arbetslösa och egentligen säger det sig självt. Detta är inte politik, det är logik.

Forskaren Madelene Nordlund, vid Umeå universitet, ger i sin avhandling stöd åt kritikerna. Hon visar att lägre ersättningar från arbetslöshetsförsäkringen inte alls ger de effekter på jobbtillväxten som regeringen påstår. ”Det är inte effektfullt att straffa ut arbetslösa i arbete genom att dra åt snaran ekonomiskt. Med generösare ersättning har människor råd att söka jobb längre tid och hittar lättare tillbaka till ett arbete där deras tidigare kunskaper och erfarenheter kan tas tillvara”, säger Madelene Nordlund till Västerbottens-Kuriren.

Det är alltså bättre om den arbetslöse teknikern får en rimlig chans att söka jobb som motsvarar hans eller hennes kompetens i stället för att börja köra taxi.

Därutöver bidrar den numer stympade a-kassan till att vidga klyftorna och underblåsa de negativa konsekvenser som en kraftigt försämrad ekonomi kan medföra: missbruk, kriminalitet, socialt utanförskap.

Regeringens hantering av a-kassan är ett fiasko utan dess like. Ett fiasko som växt för varje procentenhet som arbetslösheten har ökat.