Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fi: Vi kräver reformer för jämställda pensioner

Mer än hälften av de kvinnor som i dag går i pension blir fattigpensionärer och beroende av garantipension, som ligger långt under EU:s gräns för fattigdom. Att kvinnor är föräldralediga mer, deltidsarbetar mer, studerar mer, har lägre lön och oftare lämnar arbetslivet i förtid är några av de faktorer som slår hårt på pensionerna.

Unga bränner sina chanser redan innan de fått sitt första fasta jobb med tjänstepensionsavtal eftersom det är allt svårare att ta sig in i arbetslivet och många pluggar länge.

Utrikesfödda har ofta ingen möjlighet att få en full pension, eftersom det med dagens system kräver 40 års arbete eller bosättning i Sverige. Även för dem som arbetat i Sverige sedan trettioårsåldern är det omöjligt att komma ikapp.

Dagens pensionssystem är svårt att förstå - och att veta hur stor pensionen blir är näst intill omöjligt. Vår pension är ett hopplock av statlig allmän pension, kollektivavtalade tjänstepensioner, privat pensionssparande och om den är tillräckligt låg, olika former av ekonomiskt stöd. Det är ett system utformat efter en traditionellt manlig norm. Systemet bygger på värderingen att det bara är lönearbete som ska avgöra hur stor pensionen blir. Hela vägen, hela livet.

Feministiskt initiativ anser att det ska finnas en ekonomisk trygghet för alla på ålderdomen, genom ett lättförståeligt och förutsägbart gemensamt finansierat trygghetssystem som heter allmän pension. Feministiskt initiativ har inget emot att de som tjänar mer också får ut mer i pension. Det får dock inte vara på bekostnad av att allt er grupper, exempelvis kvinnor, invandrade, sjuka, arbetslösa eller dem med osäkra anställningar, får ständiga försämringar.

Ekonomisk självständighet i livet och livet ut är ett av de nationella jämställdhetsmålen. Det betyder både jämställda/rättvisa löner och pensioner. Men vi kan inte vänta på jämställda löner innan vi gör något åt pensionssystem. Pensionssystemet måste reformeras nu.

Detta vill F!:

# Höja garantipensionen – en pension ska minst nå till EU:s nedre gräns för fattigdom.

# Skrota PPM – använd pengarna för att stärka det allmänna pensionssystemet istället för att spekulera med dem på börsen.

# Grunda den allmänna pensionen på den genomsnittliga inkomsten under de 20 bästa åren. 30 år ger full pensionsrätt. Barnår, studier, arbetslöshet och sjukdom ska inte straffa sig i pensionskuverten.

# Avskaffa pensionsgruppen – släpp pensionsdebatten fri i de offentliga samtalen.

# Skriv om direktiven till AP-fonderna så att investeringarna sker med respekt för mänskliga rättigheter och internationella klimatmål. Vi vill inte att pensionspengar investeras i projekt som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter och viktiga miljömål.

Som feminister kräver vi reformer nu!

Fi Jämtland

Ingrid Mårtensson, Helena Åsasdotter Nord, Linn Kårelind

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel