Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FI: Värna djuren begränsa löshundsjakt

Löshundsjakt bör begränsas för att förhindra att hundarna utsätts för onödigt lidande.
Det anser Feministiskt initiativ.
Korkat anser Jägarförbundet Östersund–Bräcke.

Feministiskt initiativ vill som enda parti begränsa löshundsjakten. I tidningen Jakt och Jägare berättar riksdagskandidaten Kajsa Markström, FI, om varför. När hon får frågan från Länstidningen väljer hon att, tillslut, svara på frågorna via mejl.

Varför vill FI begränsa löshundsjakten?

– Att se och motverka att djur utsätts för onödigt lidande är en del i ett hållbart miljö- och djurskyddspolitiskt arbete. Lösa hundar riskerar att dödas/skadas under jakt och timslånga drev kan stressa viltet. Löshundsjakten i dess nuvarande form bör därför diskuteras ur djurskyddssynpunkt, skriver Kajsa Markström.

På vilket sätt anser ni att den borde begränsas?

– Vi vill inte se det som en begränsning, utan att istället beakta djuretiken och börja lägga djurens välstånd i fokus när vi pratar om jakt.

Hur ska jägarkåren klara av jakt efter främst klövvilt på stora arealer, såsom i Norrland, utan att använda löshundsjakt?

– Det handlar alltså om att problematisera löshundsjaktens nuvarande form. Med förbättrade, säkrare metoder hotas inte heller jakten på klövvilt i till exempel Norrland, skriver Kajsa Markström.

Kenneth Persson är ordförande i Jägarförbundet Östersund - Bräcke jaktvårdskrets. Han menar att utan löshundsjakt skulle det inte gå att genomföra en effektiv jakt där jaktarealerna är så pass stora.

– Ta älgjakt till exempel, hur skulle den jakten kunna bli effektiv om vi inte fick släppa lös hundarna? Det skulle inte gå, säger han.

Han manar de älgar de behöver skjuta bort på grund av betesskador, trafikolyckor skulle de inte hinna med utan löshundar.

Vad anser du om FI:s uttalande om att begränsa löshundsjakt?

– Det är det dummaste de har påstått. Det är ju så att om man släpper en jakthund så finns det inga gladare hundar, de är fri de älskar ju det, säger han.