Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fi tappar till V och MP i valet

Stimulerad av 4 procent i en opinionsmätning bekräftar Gudrun Schyman den 6 september i DN sitt muntliga löfte att Fi ska stödja en av Stefan Löfven ledd socialdemokratisk regering. Jag har svårt att första hur Gudrun Schyman som mångårig ledande politiker medverkat till att Fi med detta löfte i sak blir denna regerings stödparti efter valet. Och det trots vetskapen om exempel på små partiers negativa erfarenheter av att vara stödparti till regeringspartiet. Allvarligast när det lett till att medlemmarna ansett att partiledningens ställningstagande skett i strid med partiprogrammet. Här ett exempel på konsekvenserna av ett sådant ställningstagande från Fi:s stödjande verksamhet:

När medlemmarna röstar på Fi i valet till riksdagen innebär det ett godtagande av att socialdemokraterna med regeringsmakt, tillät att svensk vapenindustri fick sälja vapen till diktaturstater, bland annat till den Saudiska kvinnofientliga diktaturen. Och det en export som med socialdemokraternas stöd har pågått under den moderatledda alliansregeringens två mandatperioder.

Sannolikt behöver Fi inte infria löftet till den socialdemokratiska partiledningen. Det efter att Gudrun Schyman i valrörelse med framgång i debatter med företrädare för riksdagspartierna i etermedia och i sina många öppna möten med väljarna levandegjort den feminism Fi som riksparti står för. Ofta kommenterat på dagstidningarnas nyhetssidor.

Mycket tyder på att det här har resulterat i att rödgröna väljare, som har röstat på Fi före valdagen, ångrar sig och som kommer att på valdagen rösta på Vänsterpartiet eller på Miljöpartiet. Därför att de upptäcker att innebörden i dessa partiers feminism i allt väsentligt är samma som Fi står för.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel