Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fi är en tankeställare- inget hot

Feministiskt initiativ närmar sig ett tvåprocentigt väljarstöd och passerade 10 000-strecket i medlemsantal häromveckan. Det går framåt för Fi, och Sveriges samlade vänster oroar sig: ”Ska vi uppmuntra Fi eller försöker de bara sno våra röster?”

Debattörerna Göran Greider och Daniel Suhonen har sagt det, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har sagt det: ”Vi gillar deras politik, men en röst på Fi är bortkastad”. Och jo, visst står Fi långt från riksdagen nu. Men att uppmuntra väljarna att taktikrösta på andra partier än Fi är en farlig väg att vandra.

Varför växer stödet för Fi egentligen? Dels växer den feministiska rörelsen i stort, men Fi:s politik skiljer sig inte mycket från den feministiska politik som partierna i vänsterblocket driver. Svaret är nog ganska enkelt: Kommunikation. Det faktum att Fi växer sig starkare kan främst härledas till att de partier åt vänsterhållet som sitter i riksdagen helt enkelt varit för dåliga på att kommunicera. Fi:s framgång är ett underkännande av hur övriga partier lyckats föra fram sin jämställdhetspolitik.

Det är inte så att varken S, V eller MP har en sämre feministisk politik än vad Fi har. Men för att väljarna som nu sympatiserar med Fi ska lägga sin röst på ett parti som har större chans att komma in i riksdagen krävs det också att fler partier lägger större vikt vid jämställdhetspolitiken. Det ökade stödet för Fi är beviset, det finns ett intresse för en aktiv feministisk politik.

Och finns det ens skäl för de rödgröna partierna att oroas över Fi:s framgångar? ”Snor” de verkligen deras röster? Fi ökar i väljarstöd. Men det gör även S, V och MP. Fi är inget hot. De är snarare en tankeställare kring hur andra partier kan förbättra sin egen politiska kommunikation. Det är knappast särskilt övertygande att måla upp en bild av hur den växande gruppen som vill se en tydlig jämställdshetspolitik slänger bort sina röster på Fi.

Tänk om Sveriges feministiska partier kunde sluta prata om att de driver en lika bra jämställdhetspolitik som Fi och i stället börja visa det. Gör de inte det snart kommer Fi börja sno röster på riktigt.