Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fet buffé med mager publik

I går ställde sig några av Östersunds musikpärlor på Badhusparkens scen när föreningen Baluns ordnade Kulturbuffé.

Annons

Ett minst sagt väldukat program var vad eftermiddagen och kvällen serverade. Redan vid fem stod den finstämda duon Cujo is a cat på scen med gitarrbaserade covers. Framför scenen var det dock glest med folk, solstrålarna till trots.

Därefter tog Kape/Diem över med elgitarr, bas och tunggung i botten. Kapes trubaduraktiga rapp känns varje gång man hör den som ett objektivt öga som vakar över en. Klokheten speglas i såväl melodi och text och han är nog en av de få som kan sjunga ”Ingen tycker att du är cool” och ändå skapa feel-good stämning.

När några ungdomar med studentmössor vandrat förbi i riktning mot nästa park och ett cykellopp mot Frösön passerat i hög fart gick Åsa Skytt fram och spelade några svenska akustiska låtar om livets vilsenhet. Både skört och starkt, men mest stämningsfullt.

Band nummer fyra utgjordes av Trumvärk och Slagord, som ju hittat sin plats på den jämtländska musikhimlen numera. Med en backdrop i form av ett lapptäcke framförde de sin mystiskt övermysiga jazz. En poesi session med Henrik Perälä gavs utrymme på scen innan nästa trubadur, Anna Pollak, uppträdde med sina egna spralliga och humoristiska låtar under sommarkvällen. Vid det här laget har jag hört Anna Pollak några gånger, senast som gatumusikant på gågatan, och klassar den franska visan som personlig favorit. I och för sig utan att ha en aning om vad den handlar om.

När klockan börjat närma sig åtta och några pauslåtar passerat tätnade publiken, i alla fall en aning, inför finbesöket av P-Danjelsa. Reggae på jamtska fungerar i alla lägen och Tobbe Persson levererade och dominerade som alltid med hits som ”Varför finns det inga jämtlänningar med i landslaget”. Sidekicken Johan S underhöll med uttrycksfulla utrop och snygg sax till en botten av Åke Edholms tunga mixar.

Sista musikakten utgjordes av hiphopduon Såkel & Konsistens bestående av Tim Wikman och Ludvig Eriksson. Såväl trogna fans som nya lyssnare hänfördes nog av deras charm och rappa proffsighet.

Som syfte sades Kulturbuffén ha att locka studenter och andra kultursugna Östersundsbor. Kategori ett uteblev tyvärr och visst hade utbudet potential att locka mer av de båda kategorierna. Skäl till liten publik finns det förmodligen många av och går väl att analysera om man så vill. Men summan av det hela kändes ändå som en skön kick-off på sommaren som gärna får återkomma snart igen.