Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fest på hummer

Nu är den svenska hummern lovlig och har man stor hushållskassa går det bra att köpa nyfångad hummer från västerhavet. Vill man njuta utan att betala så mycket är det fryst som gäller.

Klockan sju på morgonen första måndagen efter den 20 september börjar det svenska hummerfisket för att sedan pågå fram till och med den sista april. Reglerna kring fisket är många, men till skillnad från andra läckerheter från havet, är tillgången på hummer ganska hygglig. Världsnaturfonden WWF listar hummer som något man kan äta med stor försiktighet, och med tanke på priset lär det inte bli så värst stora hummerkalas under hösten.

När den värsta premiäryran lagt sig brukar man få en hyggligt stor hummer för lite drygt 500 kronor. Undantaget är veckorna kring jul och inte minst nyår då havet är vresigt, samtidigt som efterfrågan är stor. Då kan priset stiga kraftigt.

Fryst hummer från andra sidan Atlanten är ett alternativ för den som av olika anledningar inte vill lägga hur mycket som helst på dyra skaldjur. Fryst blir den godast om den får tina långsamt i kylskåp, gärna ett dygn och kvar i förpackning. Men lita inte på att emballaget håller tätt, utan lägg den på ett fat med hög kant så inte allt i kylskåpet blir blött och illaluktande.

Tänk på att hummer som är röd är kokt någonstans mellan havet och ditt kök. Det innebär att den blir seg och trist om den upphettas för länge. Vill man äta den varm gäller det att hålla kort tillagningstid och minimal varmhållning. I sallader eller som garnityr på till exempel filé Oscar är hummerköttet kallt. I rätten med hummer och lax i varm sås väntar man med hummern till sista stund. Här delas den i bitar och behöver inte värmas speciellt utan blir varm nog av att få den varma såsen över sig. Men, och det är viktigt, kombinationen kallt skaldjur och varm sås måste ätas bums och eventuella rester bör inte sparas.