Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest i Stora Blåsjön när hungerstrejkens 40-årsjubileum firas

/
  • Byskollärarinnan Gunnel Fredriksson har utnämnts till strejkarkivarie och dokumentatös. Hon deltog vid LT:s möte med de gamla strejkarna och noterade engagerat och omsorgsfullt vad som sades.
  • Dokumentatören Gunnel Fredriksson, Anna Persson, syster med strejkledaren Erland Eriksson, Siri Hillheim, dotter till strejkande Sigvard Andersson, Anders Persson, Niklas Nikolausson och Åke Hillheim på plats i köket hos Anna och Andreas för att prata 40-åriga strejkminnen.
  • Monika Moberg, i mitten, dotter till strejkande Otto Olofsson, övertog familjens dagligvarubutik i byn där hon sysselsätter fyra personer. Hon och Ing-Marie Antonsson, Vollan, och Lotta Falk, Jorm, får främst under turistsäsongerna dagligen svara på frågor om hungerstrejken, en aktion som nådde världsrykte.
  • Anders Persson och Åke Hillheim är de enda av Blåsjöstrejkens deltagare som är i livet och bor kvar i byn. På bilden flankerar de strejkens idekläckare Niklas Nikolausson, numera bosatt i trakten av Brönnöysund i Norge.
  • Strejklokalen, Folkets hus i Stora Blåsjön.
  • Ann-Louise Persson, 41 driver sedan 22 år sin egen frisering i Stora Blåsjön. På bilden frissar hon Eva Jåma, Röyrvik
  • LT 17 februari 1971.
  • En puffbild till ettan

Nu på lördag, 19 februari, är det fest så det förslår i Folkets hus i Stora Blåsjön i nordligaste delen av Frostviken.

I glada vänners lag firas 40-årsminnet av den kanske allra mest omskrivna händelsen i svenska medier under första halvan av 1970-talet.

Annons

Det här handlar om Hungerstrejken i Stora Blåsjön, en aktion som inleddes 16 februari 1971.

Målet var att förmå staten att känna att det måste till ersättningsjobb för den uteblivna gruvbrytningen i Stekenjokk.

Man strejkade inte för att det gick någon egentlig nöd på folk, utan för att bygden blödde och man ville ha jobb och rörelse.

Så här efteråt kan man kosta på sig funderingar kring om en aktion som denna egentligen vittnade om någon större framåt- och entreprenöranda.

Folk var störda över att det inte blev någon gruvdrift i Stekenjokk och strejken samlade en bygd kring att vänta på att ett alternativ skulle komma som en skänk från ovan.

Det faktiska resultatet blev att 17 gubbar förlorade sammanlagt 64,5 kilo kroppsvikt, att vägsträckan Jorm-Blåsjön fick lite kosmetiskt puts, att byn Stora Blåsjön fick smått ofattbara mängder publicitet och att nyligen bortgångne Erland Eriksson blev en rejäl rikskändis.

Strejken blev ett ärende för både regering och kommun och Frostvikens starke man John Willman, (S), var flera gånger på plats och betygade aktionen sitt stöd.

Stöd kom även från kyrkan i form av Härnösands biskop Arne Palmqvist.

Vid tillfället innehöll byn 168 personer i byn.

I dag är antalet halverat.

Och vägen är kanonfin.

Annons